Dort s banány

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 200 g
Mouka polohrubá 250 g
Mouka pšeničná hrubá 50 g
Vejce slepičí 3 ks
Banány 4 ks
Cukr krupice 100 g
Mléko polotučné 0.5 l
Pudinkový prášek - kakaový 40 g
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 40 g
Cukr vanilka 10 g
Kakao 1 polévková lžíce
Kypřicí prášek do pečiva 7 g
Mouka polohrubá 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Krém: Studené mléko vlijeme do kastrůlku. Ihned přisypeme pudinkový prášek a cukr. Stálým mícháním přivedeme k varu a uvaříme hustou kaši. Kaši necháme vychladnou a přidáme do ní oloupané, na kousky nakrájené banány. Vše rozmixujeme na hladký krém. Odložíme ho do lednice, párkrát ho do použití promícháme.
  2. Těsto: Do misky vsypeme polohrubou a téměř všechnu hrubou mouku hrubou mouku, přidáme 150 g nakrájeného másla, žloutky a nakonec citrónovou kůru. Rukou ze všech surovin vypracujeme tuhé a hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a vložíme do lednice na 60 minut odpočinout.
  3. Z připraveného těsta vyvalíme kolečko o velikosti pečící dortové formy. Formu vymažeme máslem, posypeme zbylou hrubou moukou a vyvalené těsto rozložíme do formy. Okraje těsta navýšíme asi 2 cm vysoko. Těsto ještě potřeme zbylým máslem a vložíme do nahřáté trouby na 15 mnut zapéct. Následovně formu s těstem vytáhneme z trouby a těsto potřeme připraveným banánovým krémem.
  4. Piškotové těsto: V mixéru rozmixujeme mouku, kakao, celá vejce, cukr, kypřící prášek a vanilkový cukr na hustou hmotu. Připravené piškotové těsto vlijeme na banánový krém. Naplněnou dortovou formu vrátíme zase do nahřáté trouby a dort při středně vysoké teplotě dopečeme dalších 15-20 minut.
  5. Upečený dort vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Vychladlý posypeme moučkovým cukrem a krájíme na úhledné porce, které na dezertním talířku podáváme.