Květák sterilovaný

Ingredience


Květák 1 kg
Ocet kvasný lihový 1 kávová lžička
Sůl 20 g
Voda pitná 2.8 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvý květák očistíme a na pár minut ponoříme do 1 litru vroucí vody se lžičkou soli. Po vyjmutí rozebereme na růžičky. Vložíme do litru vody okyselené octem a krátce povaříme. Po vychladnutí rozdělíme do sklenic.
  2. Sůl rozmícháme ve zbylé vodě, převaříme a necháme vychladnout. Roztokem zalijeme květák a sklenice zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a sterilujeme po dobu 25 minut od bodu varu. Po dvou dnech sterilizaci zopakujeme. Po vychladnutí vyjmeme a uchováme v temné a suché místnosti.