Opékanec plněný špenátem a ořechy

Ingredience


Máslo čerstvé 5 polévková lžíce
Voda pitná 1.4 l
Brambory 1 kg
Majoránka 2 kávová lžička
Mouka pšeničná hrubá 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Česnek 2 stroužek
Mléko plnotučné 0.5 dl
Ořechy vlašské 35 g
Pepř černý mletý 3 špetka
Smetana 12% (konzumní) 2 polévková lžíce
Špenát listový čerstvý 1 kg
Sůl 1.5 kávová lžička
Sýr Čedar 100 g
Vejce slepičí 2 ks
Žemle tuková 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den dopředu si omyjeme a uvaříme brambory ve slupce v 1.4 litru vody. Uvařené brambory slijeme. Druhý den je oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim vejce, mouku, sůl, pepř a majoránku. Ze směsi uhněteme těsto.
  2. Dobře omytý špenát necháme okapat, potom ho nakrájíme na nudličky a dáme do mísy. Do druhé misky dáme pokrájené žemle, které zalijeme mlékem se smetanou. Ke špenátu přidáme sůl, pepř, nadrobno pokrájené vlašské ořechy, vejce, utřený česnek a žemle. Špenát dobře promícháme se všemi ingrediencemi. Do hlubší zapékací misky, kterou jsme vytřeli 3 lžícemi másla, dáme bramborové těsto. Upravíme ho tak, že bude tvořit "misku", do které vložíme špenátovou směs. Povrch pokryjeme plátky zbylého másla a posypeme nastrouhaným sýrem. Potom "opékanec" vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 190°C-200°C přibližně 45 minut.