Opékanec plněný špenátem a ořechy
Ingredience
Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.4 l |
Brambory |
1 kg |
Majoránka |
2 kávová lžička |
Mouka pšeničná hrubá |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Mléko plnotučné |
0.5 dl |
Ořechy vlašské |
35 g |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
2 polévková lžíce |
Špenát listový čerstvý |
1 kg |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sýr Čedar |
100 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Žemle tuková |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Den dopředu si omyjeme a uvaříme brambory ve slupce v 1.4 litru vody. Uvařené brambory slijeme. Druhý den je oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim vejce, mouku, sůl, pepř a majoránku. Ze směsi uhněteme těsto.
- Dobře omytý špenát necháme okapat, potom ho nakrájíme na nudličky a dáme do mísy. Do druhé misky dáme pokrájené žemle, které zalijeme mlékem se smetanou. Ke špenátu přidáme sůl, pepř, nadrobno pokrájené vlašské ořechy, vejce, utřený česnek a žemle. Špenát dobře promícháme se všemi ingrediencemi. Do hlubší zapékací misky, kterou jsme vytřeli 3 lžícemi másla, dáme bramborové těsto. Upravíme ho tak, že bude tvořit "misku", do které vložíme špenátovou směs. Povrch pokryjeme plátky zbylého másla a posypeme nastrouhaným sýrem. Potom "opékanec" vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 190°C-200°C přibližně 45 minut.