Staročeské brambory s bylinkami

Ingredience


Brambory 800 g
Cibule 1 ks
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Pažitka 1 polévková lžíce
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 2.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté a oloupané brambory nakrájíme na silnější plátky, dáme je do hrnce a přilijeme 2,5 dl vody. Oloupeme větší cibuli, nakrájíme ji na plátky a promícháme s brambory, přidáme sůl a 2 lžíce másla. Pod pokličkou brambory dusíme 10 minut do měkka.
  2. Mezitím si omyjeme čerstvý kopr, petrželku a pažitku, vodu z bylinek setřepeme, drobně je pokrájíme a odložíme do misky. V misce si ve smetaně dohladka rozkvedláme hladkou mouku. Když jsou brambory měkké a téměř bez vody (případně ji slijeme), tak k bramborám přimícháme smetanu, promícháme a vaříme asi 2–3 minuty. Nakonec přimícháme k bramborům bylinky a podáváme.