Staročeské brambory s bylinkami
Ingredience
Brambory |
800 g |
Cibule |
1 ks |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
2.5 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 13 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté a oloupané brambory nakrájíme na silnější plátky, dáme je do hrnce a přilijeme 2,5 dl vody. Oloupeme větší cibuli, nakrájíme ji na plátky a promícháme s brambory, přidáme sůl a 2 lžíce másla. Pod pokličkou brambory dusíme 10 minut do měkka.
- Mezitím si omyjeme čerstvý kopr, petrželku a pažitku, vodu z bylinek setřepeme, drobně je pokrájíme a odložíme do misky. V misce si ve smetaně dohladka rozkvedláme hladkou mouku. Když jsou brambory měkké a téměř bez vody (případně ji slijeme), tak k bramborám přimícháme smetanu, promícháme a vaříme asi 2–3 minuty. Nakonec přimícháme k bramborům bylinky a podáváme.