Valašská zelná polévka

Ingredience


Anglická slanina 100 g
Bobkový list 2 ks
Brambory 0.5 kg
Cibule 2 ks
Houby sušené 50 g
Klobása vepřová 100 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko bio čerstvé 4 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Nové koření mleté 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Voda pitná 2.5 l
Zakysaná smetana 150 g
Zelí kysané 0.5 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kysané zelí nakrájíme na menší kousky a uvaříme ho doměkka v přiměřeném množství vody s kmínem.
  2. Brambory oškrábeme, omyjeme, rozkrájíme a uvaříme je doměkka ve vodě, do které jsme přidali bobkový list, nové koření, pepř, sůl a houby.
  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásu a slaninu nakrájíme na menší kousky. V hrnci na rozehřátém másle osmažíme nejdříve nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme rozkrájenou klobásu a slaninu.
  4. Mouku rozmícháme s mlékem, přidáme do hrnce s uzeninami, přilijeme podle potřeby přibližně půl litru vody, promícháme a necháme 15 až 20 minut vařit. Potom vmícháme zakysanou smetanu, přidáme uvařené zelí, brambory a houby, důkladně promícháme, dochutíme pepřem a solí a podáváme.