Valašská zelná polévka
Ingredience
Anglická slanina |
100 g |
Bobkový list |
2 ks |
Brambory |
0.5 kg |
Cibule |
2 ks |
Houby sušené |
50 g |
Klobása vepřová |
100 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko bio čerstvé |
4 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Nové koření mleté |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
2.5 l |
Zakysaná smetana |
150 g |
Zelí kysané |
0.5 kg |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kysané zelí nakrájíme na menší kousky a uvaříme ho doměkka v přiměřeném množství vody s kmínem.
- Brambory oškrábeme, omyjeme, rozkrájíme a uvaříme je doměkka ve vodě, do které jsme přidali bobkový list, nové koření, pepř, sůl a houby.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásu a slaninu nakrájíme na menší kousky. V hrnci na rozehřátém másle osmažíme nejdříve nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme rozkrájenou klobásu a slaninu.
- Mouku rozmícháme s mlékem, přidáme do hrnce s uzeninami, přilijeme podle potřeby přibližně půl litru vody, promícháme a necháme 15 až 20 minut vařit. Potom vmícháme zakysanou smetanu, přidáme uvařené zelí, brambory a houby, důkladně promícháme, dochutíme pepřem a solí a podáváme.