Majonéza připravovaná z vařených vajec
Ingredience
Citronová šťáva |
3 polévková lžíce |
Hořčice |
1 kávová lžička |
Olej z pšeničných klíčků |
100 ml |
Pažitka |
10 g |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
1 ks |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vejce si v osolené vodě uvaříme natvrdo. Necháme zchladit ve studené vodě a potom oloupeme skořápky. Nakrojíme všechny bílky a z vajec opatrně vyndáme žloutky. Potom bílky posekáme nadrobno. Žloutky buď prolisujeme přes síto nebo nastrouháme. K prolisovaným nebo strouhaným žloutkům přidáme lžičku hořčice a 3 lžíce citronové šťávy. Osolíme a opepříme a rozšleháme. Pak po troškách přiléváme olej a zašleháváme ho do hmoty, dokud se nevytvoří hustý krém.
- Najemno posekáme pažitku. Rajče omyjeme, osušíme, rozkrojíme, odstraníme z nich semínka a dužninu nasekáme na velmi drobné kostičky. Nasekané vaječné bílky, posekané rajče a pažitku vmícháme do majonézy.