Rizoto na koňaku
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Koňak Armaňak |
3 dl |
Máslo čerstvé |
20 g |
Olej olivový |
30 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Rýže loupaná |
400 g |
Smetana 12% (konzumní) |
4 dl |
Sůl |
9 g |
Sýr Ementál (Primátor) |
200 g |
Vývar zeleninový |
1 l |
Petržel kudrnka |
1 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli nadrobno, přidáme rýži a necháme zesklovatět. Zalijeme koňakem a vaříme na mírném ohni, dokud se všechen nevypaří. Potom postupně zaléváme horkým vývarem a vaříme asi 20 minut, až je rýže měkká. Zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a vmícháme polovinu nastrouhaného sýra a máslo. Přikryjeme poklicí a necháme ještě 2 minuty podusit. Rizoto podáváme posypané druhou půlkou strouhaného sýra a ozdobené snítkou petrželky.