Rizoto na koňaku

Ingredience


Cibule 1 ks
Koňak Armaňak 3 dl
Máslo čerstvé 20 g
Olej olivový 30 ml
Pepř černý mletý 5 g
Rýže loupaná 400 g
Smetana 12% (konzumní) 4 dl
Sůl 9 g
Sýr Ementál (Primátor) 200 g
Vývar zeleninový 1 l
Petržel kudrnka 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli nadrobno, přidáme rýži a necháme zesklovatět. Zalijeme koňakem a vaříme na mírném ohni, dokud se všechen nevypaří. Potom postupně zaléváme horkým vývarem a vaříme asi 20 minut, až je rýže měkká. Zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a vmícháme polovinu nastrouhaného sýra a máslo. Přikryjeme poklicí a necháme ještě 2 minuty podusit. Rizoto podáváme posypané druhou půlkou strouhaného sýra a ozdobené snítkou petrželky.