Pečený krocan s rýžovou nádivkou
Ingredience
Krocan |
4.5 kg |
Olej rostlinný |
80 ml |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
500 ml |
Rýže loupaná |
200 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
400 ml |
Hrozinky |
60 g |
Játra kuřecí |
120 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Ořechy vlašské |
60 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Švestky sušené |
60 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 200 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Omytého a osušeného krocana osolíme vně i uvnitř a necháme alespoň 3 hodiny odležet. Rýži uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Hrozinky spaříme, sušené švestky bez pecek nakrájíme na nudličky, ořechy rozdrtíme, kuřecí játra nakrájíme na kostičky.
- Na másle osmažíme játra s hrozinkami, švestkami a ořechy. Ochutíme skořicí a necháme zchladnout. Směs ovoce promícháme s vychladlou rýží, vyplníme nádivkou vnitřek krocana, otvor zašijeme a krocana vložíme do pekáče vymazaného olejem. Olejem potřeme i krocana, podlijeme vodou a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 3 hodiny. Během pečení přeléváme výpekem a je-li třeba, přilijeme vroucí vodu.