Pečený krocan s rýžovou nádivkou

Ingredience


Krocan 4.5 kg
Olej rostlinný 80 ml
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 500 ml
Rýže loupaná 200 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 400 ml
Hrozinky 60 g
Játra kuřecí 120 g
Máslo čerstvé 100 g
Ořechy vlašské 60 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Švestky sušené 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytého a osušeného krocana osolíme vně i uvnitř a necháme alespoň 3 hodiny odležet. Rýži uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Hrozinky spaříme, sušené švestky bez pecek nakrájíme na nudličky, ořechy rozdrtíme, kuřecí játra nakrájíme na kostičky.
  2. Na másle osmažíme játra s hrozinkami, švestkami a ořechy. Ochutíme skořicí a necháme zchladnout. Směs ovoce promícháme s vychladlou rýží, vyplníme nádivkou vnitřek krocana, otvor zašijeme a krocana vložíme do pekáče vymazaného olejem. Olejem potřeme i krocana, podlijeme vodou a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 3 hodiny. Během pečení přeléváme výpekem a je-li třeba, přilijeme vroucí vodu.