Prejt z naklíčené čočky

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 4 stroužek
Chléb konzumní 4 krajíc
Cibule 1 ks
Čočka jedlá 250 g
Jáhly - loupané proso 150 g
Majoránka 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Nové koření celé 4 ks
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 3 špetka
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 3.4 l
Zázvor mletý 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čočku přebereme, v sítu promyjeme a dáme do hrnce s 5 dl vody. Necháme ji namočenou do druhého dne. Druhý den vodu slijeme, čočku propláchneme v sítu pod tekoucí vodou, dáme ji nazpět do hrnce a necháme ji naklíčit 1–2 dny. Během těch dvou dnů čočku 1–2x promyjeme pod tekoucí vodou.
  2. Třetí den spaříme jáhly asi 2 litry vody. Čočku a jáhly dáme do hrnce, promícháme a zalijeme 9 dl vody. Přidáme nové koření, bobkový list a vaříme přibližně 60 minut doměkka.
  3. Větší cibuli očistíme, drobně pokrájíme a v pánvi na 2 lžících másla ji usmažíme dozlatova. Uvařenou čočku scedíme z přebytečné vody. Přidáme usmaženou cibuli i s omastkem, sůl, majoránku, prolisovaný česnek, pepř, zázvor, červenou sladkou a pálivou papriku a ještě 2 lžíce másla. Směs dobře promícháme a dáme ji olejem vymaštěného pekáčku. Pečeme do zlatohněda v předehřáté troubě na 230 °C přibližně 20 minut. Upečený prejt podáváme s chlebem.