Prejt z naklíčené čočky
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
4 stroužek |
Chléb konzumní |
4 krajíc |
Cibule |
1 ks |
Čočka jedlá |
250 g |
Jáhly - loupané proso |
150 g |
Majoránka |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
3 špetka |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
3.4 l |
Zázvor mletý |
2 špetka |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čočku přebereme, v sítu promyjeme a dáme do hrnce s 5 dl vody. Necháme ji namočenou do druhého dne. Druhý den vodu slijeme, čočku propláchneme v sítu pod tekoucí vodou, dáme ji nazpět do hrnce a necháme ji naklíčit 1–2 dny. Během těch dvou dnů čočku 1–2x promyjeme pod tekoucí vodou.
- Třetí den spaříme jáhly asi 2 litry vody. Čočku a jáhly dáme do hrnce, promícháme a zalijeme 9 dl vody. Přidáme nové koření, bobkový list a vaříme přibližně 60 minut doměkka.
- Větší cibuli očistíme, drobně pokrájíme a v pánvi na 2 lžících másla ji usmažíme dozlatova. Uvařenou čočku scedíme z přebytečné vody. Přidáme usmaženou cibuli i s omastkem, sůl, majoránku, prolisovaný česnek, pepř, zázvor, červenou sladkou a pálivou papriku a ještě 2 lžíce másla. Směs dobře promícháme a dáme ji olejem vymaštěného pekáčku. Pečeme do zlatohněda v předehřáté troubě na 230 °C přibližně 20 minut. Upečený prejt podáváme s chlebem.