Mrkev sterilovaná

Ingredience


Cukr krystal 20 g
Mrkev kořen 1 kg
Ocet kvasný lihový 1 kávová lžička
Sůl 20 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Použijeme malou, velmi mladou mrkev. Očistíme, důkladně omyjeme, vložíme do vody okyselené octem a cca 5 minut povaříme. Vyjmeme děrovanou naběračkou, zchladíme ve studené vodě, oloupeme a rozdělíme do sklenic.
  2. Cukr a sůl rozmícháme v 1 l vody, přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Poté roztokem zalijeme mrkev. Sklenice zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a sterilujeme po dobu 40 minut od bodu varu. Po dvou dnech sterilizaci zopakujeme. Sklenice ihned vyjmeme a uchováme v temné a studené místnosti.