Mrkev sterilovaná ve sladkokyselém nálevu

Ingredience


Cukr krupice 20 g
Mrkev kořen 1 kg
Ocet kvasný lihový 2.5 dl
Sůl 20 g
Voda pitná 1.75 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mladou mrkev důkladně očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Vložíme do 1 litru vroucí vody se špetkou soli a cca 5 minut povaříme. Poté scedíme a mrkev rozdělíme do sklenic.
  2. Ocet, cukr a sůl rozmícháme ve zbylé vodě, přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Roztokem zalijeme mrkev, sklenice zavíčkujeme a urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce. Sterilujeme po dobu 20 minut od bodu varu. Po vychladnutí vyjmeme a uchováme v temné a studené místnosti.