Dušená vepřová panenka se zeleninou

Ingredience


Kmín mletý 0.5 špetka
Olej rostlinný 50 g
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Vepřová panenka 900 g
Vývar drůbeží 600 ml
Celer bulvový 120 g
Cibule 80 g
Květák 120 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 120 g
Muškátový květ 0.25 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Petržel kořen 120 g
Pórek 120 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Solamyl 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na hranolky, květák rozebereme na růžičky, pórek nakrájíme na kolečka. Solamyl rozšleháme ve smetaně.
  2. Opláchnuté a osušené maso posypeme pepřem, solí a kmínem a na oleji osmažíme ze všech stran. K osmaženému masu přilijeme vývar a pod poklicí dusíme zhruba čtvrt hodiny.
  3. Zeleninu vložíme do vroucí vody a lehce povaříme. Poté zeleninu scedíme a necháme okapat.
  4. V kastrole zpěníme na másle cibuli, přimícháme zeleninu, zalijeme smetanou a za stálého míchání na mírném plameni povaříme do zhoustnutí. Na závěr zeleninu ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem.
  5. Hotové maso nakrájíme na plátky, přelijeme šťávou a obložíme dušenou zeleninou.