Dušená vepřová panenka se zeleninou
Ingredience
Kmín mletý |
0.5 špetka |
Olej rostlinný |
50 g |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vepřová panenka |
900 g |
Vývar drůbeží |
600 ml |
Celer bulvový |
120 g |
Cibule |
80 g |
Květák |
120 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
120 g |
Muškátový květ |
0.25 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Petržel kořen |
120 g |
Pórek |
120 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Solamyl |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli nakrájíme nadrobno, celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na hranolky, květák rozebereme na růžičky, pórek nakrájíme na kolečka. Solamyl rozšleháme ve smetaně.
- Opláchnuté a osušené maso posypeme pepřem, solí a kmínem a na oleji osmažíme ze všech stran. K osmaženému masu přilijeme vývar a pod poklicí dusíme zhruba čtvrt hodiny.
- Zeleninu vložíme do vroucí vody a lehce povaříme. Poté zeleninu scedíme a necháme okapat.
- V kastrole zpěníme na másle cibuli, přimícháme zeleninu, zalijeme smetanou a za stálého míchání na mírném plameni povaříme do zhoustnutí. Na závěr zeleninu ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem.
- Hotové maso nakrájíme na plátky, přelijeme šťávou a obložíme dušenou zeleninou.