Salát míchaný z listů
Ingredience
Čekanka |
100 g |
Česnek |
1 stroužek |
Cibulka jarní |
4 ks |
Olej z pšeničných klíčků |
1 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
30 g |
Pažitka |
50 g |
Rajčata Cherry |
12 ks |
Salát hlávkový |
0.5 ks |
Salát kadeřavý |
0.25 ks |
Salát listový Dubáček |
0.5 ks |
Salát Polníček |
100 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
250 ml |
Balsamico ocet |
1 kávová lžička |
Hořčice |
1 kávová lžička |
Ocet vinný červený |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Ořechový olej |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Víno červené |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Čekanku, hlávkový a kadeřavý salát, dubáček a polníček opláchneme vodou a odlámeme z nich uvadlé listy. Necháme je okapat, rozebereme je na jednotlivé listy a nakrájíme nebo na trháme na malé kousky.
- U jarních cibulek odkrojíme nejdříve kořenovou část a uvadlou zelenou část, ponecháme pouze čerstvou. Cibulku pokrájíme na tenká kolečka. Cherry rajčata omyjeme a rozkrájíme na polovinu.
- Stroužek česneku oloupeme a rozkrojíme napříč na poloviny. Česnekem vytřeme povrch větší salátové mísy. Vložíme do ní všechny kousky salátů, přidáme cibulová kolečka a půlky cherry rajčat.
- Do misky vložíme hořčici, víno, vinný i balzamikový ocet, olivový a ořechový olej, vše promícháme a ušleháme. Osolíme a opepříme.
- Nahrubo si nasekáme jádra z vlašských ořechů a pánvi je na oleji z pšeničných klíčků opečeme.
- Do menšího kastrolku nalijeme vodu a v ní uvaříme vejce. Zchladíme ho ve studené vodě, oloupeme skořápku a natvrdo vařené vejce nasekáme nadrobno. Pažitku nakrájíme nadrobno. Salát přelijeme hotovou zálivkou a posypeme opraženými ořechy, nasekaným vejcem a pažitkou.