Salát míchaný z listů

Ingredience


Čekanka 100 g
Česnek 1 stroužek
Cibulka jarní 4 ks
Olej z pšeničných klíčků 1 polévková lžíce
Ořechy vlašské 30 g
Pažitka 50 g
Rajčata Cherry 12 ks
Salát hlávkový 0.5 ks
Salát kadeřavý 0.25 ks
Salát listový Dubáček 0.5 ks
Salát Polníček 100 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 250 ml
Balsamico ocet 1 kávová lžička
Hořčice 1 kávová lžička
Ocet vinný červený 2 polévková lžíce
Olej olivový 4 polévková lžíce
Ořechový olej 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Víno červené 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čekanku, hlávkový a kadeřavý salát, dubáček a polníček opláchneme vodou a odlámeme z nich uvadlé listy. Necháme je okapat, rozebereme je na jednotlivé listy a nakrájíme nebo na trháme na malé kousky.
  2. U jarních cibulek odkrojíme nejdříve kořenovou část a uvadlou zelenou část, ponecháme pouze čerstvou. Cibulku pokrájíme na tenká kolečka. Cherry rajčata omyjeme a rozkrájíme na polovinu.
  3. Stroužek česneku oloupeme a rozkrojíme napříč na poloviny. Česnekem vytřeme povrch větší salátové mísy. Vložíme do ní všechny kousky salátů, přidáme cibulová kolečka a půlky cherry rajčat.
  4. Do misky vložíme hořčici, víno, vinný i balzamikový ocet, olivový a ořechový olej, vše promícháme a ušleháme. Osolíme a opepříme.
  5. Nahrubo si nasekáme jádra z vlašských ořechů a pánvi je na oleji z pšeničných klíčků opečeme.
  6. Do menšího kastrolku nalijeme vodu a v ní uvaříme vejce. Zchladíme ho ve studené vodě, oloupeme skořápku a natvrdo vařené vejce nasekáme nadrobno. Pažitku nakrájíme nadrobno. Salát přelijeme hotovou zálivkou a posypeme opraženými ořechy, nasekaným vejcem a pažitkou.