Ledový salát podávaný s kozím sýrem
Ingredience
Celer bulvový |
100 g |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Hroznové víno |
150 g |
Lišky čerstvé |
250 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
30 g |
Petržel - nať |
50 g |
Roketa |
1 ks |
Salát listový Dubáček |
1 ks |
Šalotka |
1 ks |
Sýr kozí |
200 g |
Hořčice |
1 kávová lžička |
Ocet vinný červený |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Ořechový olej |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Víno portské |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Salát a roketu omyjeme, odstraníme zvadlé listy a natrháme je na kousky. Houby lišky očistíme, jsou-li větší, pokrájíme je na drobnější kousky.
- Šalotku oloupeme a pokrájíme na menší kostičky. Na pánvi si rozehřejeme máslo a šalotku na ni vhodíme. Necháme ji zesklovatět a pak k ní přidáme houby a dusíme asi 7 minut. Nakonec odstavíme z plotny a posypeme nadrobno nasekanou petrželovou natí.
- Omyjeme a oškrábeme celer, nastrouháme ho na hrubém struhadle a pak zakapeme citronovou šťávou.
- V misce si z octa, vína, olivového a ořechového oleje a hořčice připravíme zálivku. Vyšleháme ji dohladka. Osolíme ji a opepříme.
- Hroznové víno omyjeme a rozkrájíme na poloviny a vybereme semínka.
- Na pánvi si na oleji opečeme na kostičky pokrájený kozí sýr.
- Ve velké misce lehce promícháme salát, roketu a celer a zalijeme zálivkou. Přidáme houby, hroznové víno a kozí sýr. Opět lehce promícháme a podáváme.