Ledový salát podávaný s kozím sýrem

Ingredience


Celer bulvový 100 g
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Hroznové víno 150 g
Lišky čerstvé 250 g
Máslo čerstvé 30 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Ořechy vlašské 30 g
Petržel - nať 50 g
Roketa 1 ks
Salát listový Dubáček 1 ks
Šalotka 1 ks
Sýr kozí 200 g
Hořčice 1 kávová lžička
Ocet vinný červený 2 polévková lžíce
Olej olivový 3 polévková lžíce
Ořechový olej 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Víno portské 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Salát a roketu omyjeme, odstraníme zvadlé listy a natrháme je na kousky. Houby lišky očistíme, jsou-li větší, pokrájíme je na drobnější kousky.
  2. Šalotku oloupeme a pokrájíme na menší kostičky. Na pánvi si rozehřejeme máslo a šalotku na ni vhodíme. Necháme ji zesklovatět a pak k ní přidáme houby a dusíme asi 7 minut. Nakonec odstavíme z plotny a posypeme nadrobno nasekanou petrželovou natí.
  3. Omyjeme a oškrábeme celer, nastrouháme ho na hrubém struhadle a pak zakapeme citronovou šťávou.
  4. V misce si z octa, vína, olivového a ořechového oleje a hořčice připravíme zálivku. Vyšleháme ji dohladka. Osolíme ji a opepříme.
  5. Hroznové víno omyjeme a rozkrájíme na poloviny a vybereme semínka.
  6. Na pánvi si na oleji opečeme na kostičky pokrájený kozí sýr.
  7. Ve velké misce lehce promícháme salát, roketu a celer a zalijeme zálivkou. Přidáme houby, hroznové víno a kozí sýr. Opět lehce promícháme a podáváme.