Salát kadeřavý s gorgonzolou

Ingredience


Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Fenykl sladký - hlíza 1 ks
Hrušky 1 ks
Oříšky piniové 30 g
Salát kadeřavý 150 g
Sýr Gorgonzola 100 g
Ocet bílý vinný 2 polévková lžíce
Olej z pšeničných klíčků 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Pomeranče 0.5 ks
Sůl 1 špetka
Sýr Gorgonzola 30 g
Zakysaná smetana 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Salát omyjeme, rozebereme na listy a necháme okapat.
  2. Z fenyklu oddělíme výhonky ze střední části a nasekáme je nadrobno. Pak je odložíme stranou pryč. Celou fenyklovou hlízu potom omyjeme, přepůlíme a nakrájíme na nudličky.
  3. Omyjeme a oloupeme hrušku, vyřízneme z ní jádřinec a rozkrájíme ji na měsíčky. Zakapeme citronovou šťávou.
  4. Na suché teflonové pánvi si opražíme nasekané piniové oříšky.
  5. Nožem namočeným ve studené vodě si na malé kostičky rozkrájíme gorgonzolu.
  6. Přichystáme si zálivku. Do misky rozmačkáme 30 g gorgonzoly, přidáme zakysanou smetanu, ocet, šťávu z poloviny pomeranče a olej. Šleháme, dokud nevznikne hustá krémovitá omáčka, kterou pak podle chuti osolíme a opepříme.
  7. Zálivkou přelijeme salát, hrušku a fenykl v misce a lehce promícháme. Zasypeme opraženými piniovými oříšky, kostičkami gorgonzoly a najemno posekanými výhonky fenyklu.