Salát kadeřavý s gorgonzolou
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Fenykl sladký - hlíza |
1 ks |
Hrušky |
1 ks |
Oříšky piniové |
30 g |
Salát kadeřavý |
150 g |
Sýr Gorgonzola |
100 g |
Ocet bílý vinný |
2 polévková lžíce |
Olej z pšeničných klíčků |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pomeranče |
0.5 ks |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Gorgonzola |
30 g |
Zakysaná smetana |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Salát omyjeme, rozebereme na listy a necháme okapat.
- Z fenyklu oddělíme výhonky ze střední části a nasekáme je nadrobno. Pak je odložíme stranou pryč. Celou fenyklovou hlízu potom omyjeme, přepůlíme a nakrájíme na nudličky.
- Omyjeme a oloupeme hrušku, vyřízneme z ní jádřinec a rozkrájíme ji na měsíčky. Zakapeme citronovou šťávou.
- Na suché teflonové pánvi si opražíme nasekané piniové oříšky.
- Nožem namočeným ve studené vodě si na malé kostičky rozkrájíme gorgonzolu.
- Přichystáme si zálivku. Do misky rozmačkáme 30 g gorgonzoly, přidáme zakysanou smetanu, ocet, šťávu z poloviny pomeranče a olej. Šleháme, dokud nevznikne hustá krémovitá omáčka, kterou pak podle chuti osolíme a opepříme.
- Zálivkou přelijeme salát, hrušku a fenykl v misce a lehce promícháme. Zasypeme opraženými piniovými oříšky, kostičkami gorgonzoly a najemno posekanými výhonky fenyklu.