Moravský zelný guláš
Ingredience
Brambory |
0.5 kg |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso přední |
0.5 kg |
Kmín drcený |
1 špetka |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový |
4 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
2 l |
Zelí hlávkové bílé |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli oloupeme a nadrobno ji nakrájíme. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
- Hlávkové zelí opláchneme studenou vodou a rozkrájíme nadrobno.
- Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky.
- V hrnci rozehřejeme sádlo, osmažíme v něm nakrájenou cibuli, kterou dochutíme kmínem a mletou paprikou. Poté přidáme kousky masa a za občasného míchání dusíme ve vlastní šťávě. Osolíme, opepříme, přimícháme rajčatový protlak a vše zalijeme vařící vodou a dusíme pod pokličkou, až maso změkne. Měkké maso z hrnce vyndáme, do hrnce přisypeme mouku a za stálého míchání ji orestujeme. Přilijeme horkou vodu, provaříme, přidáme nakrájené brambory a zelí a vše vaříme přibližně 20 minut. Do hrnce poté vrátíme maso, promícháme, necháme prohřát a podáváme.