Moravský zelný guláš

Ingredience


Brambory 0.5 kg
Cibule 1 ks
Hovězí maso přední 0.5 kg
Kmín drcený 1 špetka
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový 4 polévková lžíce
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Voda pitná 2 l
Zelí hlávkové bílé 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli oloupeme a nadrobno ji nakrájíme. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
  2. Hlávkové zelí opláchneme studenou vodou a rozkrájíme nadrobno.
  3. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky.
  4. V hrnci rozehřejeme sádlo, osmažíme v něm nakrájenou cibuli, kterou dochutíme kmínem a mletou paprikou. Poté přidáme kousky masa a za občasného míchání dusíme ve vlastní šťávě. Osolíme, opepříme, přimícháme rajčatový protlak a vše zalijeme vařící vodou a dusíme pod pokličkou, až maso změkne. Měkké maso z hrnce vyndáme, do hrnce přisypeme mouku a za stálého míchání ji orestujeme. Přilijeme horkou vodu, provaříme, přidáme nakrájené brambory a zelí a vše vaříme přibližně 20 minut. Do hrnce poté vrátíme maso, promícháme, necháme prohřát a podáváme.