Řecká polévka
Ingredience
Brambory |
200 g |
Celer řapíkatý |
200 g |
Cibule |
2 ks |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko plnotučné |
125 ml |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vývar jehněčí |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Brambory umyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Řapíkatý celer očistíme, pokrájíme na nudličky a spolu s cibulí dáme zpěnit na rozehřáté máslo. Přisypeme hladkou mouku a necháme zasmahnout, přidáme brambory, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem, přivedeme k varu, stáhneme plamen, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme 40 minut.
- Pak polévku prolisujeme přes jemné síto, dobře rozšleháme metlou, zjemníme horkým mlékem a podáváme. Již nevaříme.