Bažant s kaštany na víně

Ingredience


Bažant obecný 800 g
Bobkový list 3 ks
Celer řapíkatý 100 g
Česnek 4 stroužek
Cibule červená 80 g
Jalovec 2 g
Kaštany jedlé 200 g
Mascarpone 40 g
Mouka pšeničná hladká T 650 60 g
Mrkev kořen 80 g
Olej olivový extra panenský 50 g
Pepř černý mletý 1 g
Rozmarýn čerstvý 15 g
Sůl 8 g
Víno červené 400 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kaštany dáme na 5 minut do silně vyhřáté trouby a jakmile začnou praskat, vyjmeme je a oloupeme. Mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno, česnek posekáme najemno. Očištěného a vykuchaného bažanta naporcujeme, vložíme do hrnce s rozpáleným olejem, osolíme, opepříme, posypeme mletým jalovcem, hladkou moukou a osmažíme ze všech stran. Bažanta vyjmeme, na olej nasypeme mrkev, cibuli, celer, česnek a orestujeme. Zalijeme vínem, přidáme bobkový list, rozmarýn, porce bažanta a kaštany, hrnec zakryjeme, vložíme do trouby a dusíme zvolna zhruba dvě hodiny. Porce bažanta vyjmeme, ze šťávy vyjmeme bobkový list, rozmarýn, z povrchu sebereme tuk, do šťávy přimícháme mascarpone a vyvaříme.
  2. Porce bažanta upravíme na talíře a přelijeme šťávou z hrnce i s kaštany.