Bažant s kaštany na víně
Ingredience
Bažant obecný |
800 g |
Bobkový list |
3 ks |
Celer řapíkatý |
100 g |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule červená |
80 g |
Jalovec |
2 g |
Kaštany jedlé |
200 g |
Mascarpone |
40 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g |
Mrkev kořen |
80 g |
Olej olivový extra panenský |
50 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Rozmarýn čerstvý |
15 g |
Sůl |
8 g |
Víno červené |
400 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kaštany dáme na 5 minut do silně vyhřáté trouby a jakmile začnou praskat, vyjmeme je a oloupeme. Mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno, česnek posekáme najemno. Očištěného a vykuchaného bažanta naporcujeme, vložíme do hrnce s rozpáleným olejem, osolíme, opepříme, posypeme mletým jalovcem, hladkou moukou a osmažíme ze všech stran. Bažanta vyjmeme, na olej nasypeme mrkev, cibuli, celer, česnek a orestujeme. Zalijeme vínem, přidáme bobkový list, rozmarýn, porce bažanta a kaštany, hrnec zakryjeme, vložíme do trouby a dusíme zvolna zhruba dvě hodiny. Porce bažanta vyjmeme, ze šťávy vyjmeme bobkový list, rozmarýn, z povrchu sebereme tuk, do šťávy přimícháme mascarpone a vyvaříme.
- Porce bažanta upravíme na talíře a přelijeme šťávou z hrnce i s kaštany.