Rybízovo-jablečný koláč

Ingredience


Brambory 500 g
Citrony 0.5 ks
Cukr krupice 50 g
Cukr vanilka 1 ks
Hrozinky 50 g
Jablka 500 g
Marmeláda rybízová 5 polévková lžíce
Mouka polohrubá 220 g
Ořechy vlašské 2 polévková lžíce
Skořice mletá 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Tuk Hera jedlý 100 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve slupce uvaříme brambory den předem a hned oloupeme.
  2. Druhý den je nastrouháme.
  3. Jablka oloupeme, vyndáme jadřince, rozčtvrtíme, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.
  4. Mouku, heru, sůl a cukr smícháme, přidáme žloutek a brambory.
  5. Zpracujeme těsto a rozdělíme na dva stejné díly.
  6. Jeden díl vložíme do vymazané koláčové formy.
  7. Na těsto dáme plátky jablek, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem, potřeme marmeládou, přidáme rozinky a ořechy.
  8. Potřeme bílkem okraje, přiložíme druhý plát těsta a přitiskneme ho na okraji.
  9. Potřeme povrch koláče bílkem a při 160 stupních pečeme dozlatova.