Rybízovo-jablečný koláč
Ingredience
Brambory |
500 g |
Citrony |
0.5 ks |
Cukr krupice |
50 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Hrozinky |
50 g |
Jablka |
500 g |
Marmeláda rybízová |
5 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
220 g |
Ořechy vlašské |
2 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Tuk Hera jedlý |
100 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Ve slupce uvaříme brambory den předem a hned oloupeme.
- Druhý den je nastrouháme.
- Jablka oloupeme, vyndáme jadřince, rozčtvrtíme, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.
- Mouku, heru, sůl a cukr smícháme, přidáme žloutek a brambory.
- Zpracujeme těsto a rozdělíme na dva stejné díly.
- Jeden díl vložíme do vymazané koláčové formy.
- Na těsto dáme plátky jablek, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem, potřeme marmeládou, přidáme rozinky a ořechy.
- Potřeme bílkem okraje, přiložíme druhý plát těsta a přitiskneme ho na okraji.
- Potřeme povrch koláče bílkem a při 160 stupních pečeme dozlatova.