Dušená zelenina s prosciuttem
Ingredience
Artyčoky |
120 g |
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Cibule |
80 g |
Fazolové lusky zelené |
350 g |
Hrášek |
350 g |
Olej olivový extra panenský |
40 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Pórek |
150 g |
Prosciutto sušené |
40 g |
Špenát listový čerstvý |
200 g |
Sůl |
8 g |
Voda pitná |
500 ml |
Vývar drůbeží |
300 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do hrnce nalijeme vroucí vodu, přisypeme artyčoky a povaříme 10 minut doměkka. Artyčoky vyndáme, odstraníme z nich všechna vlákna a tvrdé části, zbytek nakrájíme na kostičky. Do hrnce s horkou vodou po vaření artyčoků nasypeme fazolové lusky, necháme asi minutu spařit, vyndáme je děrovanou lžící, do téže vody ponoříme kolečka pórku, ponecháme ve vodě 3 minuty a také vyndáme. Do téže vody vložíme listy špenátu, ponecháme jen pár vteřin, vyndáme a rychle zchladíme.
- V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, lehce osmahneme, přisypeme čerstvý hrášek, orestujeme, zalijeme vývarem, přidáme plátky prosciutta a zvolna dusíme 10 minut. Přidáme fazolové lusky, pórek, posekaný špenát, artyčoky, osolíme, opepříme a společně ještě chvíli podusíme.
- Do dušené zeleniny přimícháme posekané bylinky a podáváme jako teplou přílohu.