Dušená zelenina s prosciuttem

Ingredience


Artyčoky 120 g
Bylinky čerstvé - svazek 1 ks
Cibule 80 g
Fazolové lusky zelené 350 g
Hrášek 350 g
Olej olivový extra panenský 40 g
Pepř černý mletý 1 g
Pórek 150 g
Prosciutto sušené 40 g
Špenát listový čerstvý 200 g
Sůl 8 g
Voda pitná 500 ml
Vývar drůbeží 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce nalijeme vroucí vodu, přisypeme artyčoky a povaříme 10 minut doměkka. Artyčoky vyndáme, odstraníme z nich všechna vlákna a tvrdé části, zbytek nakrájíme na kostičky. Do hrnce s horkou vodou po vaření artyčoků nasypeme fazolové lusky, necháme asi minutu spařit, vyndáme je děrovanou lžící, do téže vody ponoříme kolečka pórku, ponecháme ve vodě 3 minuty a také vyndáme. Do téže vody vložíme listy špenátu, ponecháme jen pár vteřin, vyndáme a rychle zchladíme.
  2. V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, lehce osmahneme, přisypeme čerstvý hrášek, orestujeme, zalijeme vývarem, přidáme plátky prosciutta a zvolna dusíme 10 minut. Přidáme fazolové lusky, pórek, posekaný špenát, artyčoky, osolíme, opepříme a společně ještě chvíli podusíme.
  3. Do dušené zeleniny přimícháme posekané bylinky a podáváme jako teplou přílohu.