Klášterní dort
Ingredience
Cukr moučkový |
100 g |
Kakao |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
10 g |
Mandle |
100 g |
Marmeláda rybízová |
300 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka polohrubá |
30 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Olej slunečnicový |
20 ml |
Skořice mletá |
5 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Máslo s cukrem utřeme do pěny, postupně vmícháme nastrouhané mandle, kakao, skořici, hladkou mouku a kypřící prášek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v lednici odpočinout.
- Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou, ze dvou třetin těsta vyválíme plát, který rozložíme do formy. Potřeme ho vrstvou rybízové marmelády a ze zbylého těsta vypracujeme slabé válečky, ze kterých vytvoříme na povrchu mřížku. Potřeme ušlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě 45 minut.