Klášterní dort

Ingredience


Cukr moučkový 100 g
Kakao 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 10 g
Mandle 100 g
Marmeláda rybízová 300 g
Máslo čerstvé 150 g
Mouka polohrubá 30 g
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Olej slunečnicový 20 ml
Skořice mletá 5 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Máslo s cukrem utřeme do pěny, postupně vmícháme nastrouhané mandle, kakao, skořici, hladkou mouku a kypřící prášek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v lednici odpočinout.
  2. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou, ze dvou třetin těsta vyválíme plát, který rozložíme do formy. Potřeme ho vrstvou rybízové marmelády a ze zbylého těsta vypracujeme slabé válečky, ze kterých vytvoříme na povrchu mřížku. Potřeme ušlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě 45 minut.