Dort z vlašských ořechů

Ingredience


Citronová kůra 20 g
Cukr moučkový 200 g
Kypřicí prášek do pečiva 10 g
Máslo čerstvé 170 g
Mouka polohrubá 30 g
Mouka pšeničná hladká T 650 70 g
Olej rostlinný 20 ml
Ořechy vlašské 330 g
Vejce slepičí 5 ks
Citronová šťáva 40 ml
Cukr moučkový 200 g
Ořechy vlašské 50 g
Voda pitná 40 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Máslo s cukrem třeme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Postupně přidáváme žloutky, mleté ořechy, citronovou kůru a hladkou mouku s kypřícím práškem. Vypracujeme těsto, do kterého nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Nalijeme do olejem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě 50 minut.
  2. Mezitím si připravíme citronovou polevu - ušleháme cukr, citronovou šťávu a vodu.
  3. Hotový dort vyklopíme, potřeme citronovou polevou a na ni poklademe půlky ořechů.