Dort z vlašských ořechů
Ingredience
Citronová kůra |
20 g |
Cukr moučkový |
200 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
10 g |
Máslo čerstvé |
170 g |
Mouka polohrubá |
30 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
70 g |
Olej rostlinný |
20 ml |
Ořechy vlašské |
330 g |
Vejce slepičí |
5 ks |
Citronová šťáva |
40 ml |
Cukr moučkový |
200 g |
Ořechy vlašské |
50 g |
Voda pitná |
40 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Máslo s cukrem třeme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Postupně přidáváme žloutky, mleté ořechy, citronovou kůru a hladkou mouku s kypřícím práškem. Vypracujeme těsto, do kterého nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Nalijeme do olejem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě 50 minut.
- Mezitím si připravíme citronovou polevu - ušleháme cukr, citronovou šťávu a vodu.
- Hotový dort vyklopíme, potřeme citronovou polevou a na ni poklademe půlky ořechů.