Basilejský třešňový dort
Ingredience
Cukr moučkový |
200 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
10 g |
Mandle |
100 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mléko plnotučné |
2 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Olej sezamový |
20 ml |
Piškoty dětské kulaté |
100 g |
Skořice mletá |
5 g |
Třešně |
800 g |
Vejce slepičí |
7 ks |
Veka |
500 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Veku nakrájíme na kostičky a zalijeme teplým mlékem. Když je nasáklá rozšťoucháme ji najemno a smícháme s nasekanými mandlemi. Cukr s máslem utřeme do pěny, postupně vmícháme žloutky, potom mouku a nakonec rozmačkanou veku. Přidáme polovinu rozdrcených piškotů, skořici, kypřicí prášek a třešně a nakonec vmícháme sníh z bílků. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme zbytkem nadrcených piškotů. Vlijeme těsto, uhladíme a necháme péct ve středně vyhřáté troubě 45 minut.