Basilejský třešňový dort

Ingredience


Cukr moučkový 200 g
Kypřicí prášek do pečiva 10 g
Mandle 100 g
Máslo čerstvé 120 g
Mléko plnotučné 2 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Olej sezamový 20 ml
Piškoty dětské kulaté 100 g
Skořice mletá 5 g
Třešně 800 g
Vejce slepičí 7 ks
Veka 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Veku nakrájíme na kostičky a zalijeme teplým mlékem. Když je nasáklá rozšťoucháme ji najemno a smícháme s nasekanými mandlemi. Cukr s máslem utřeme do pěny, postupně vmícháme žloutky, potom mouku a nakonec rozmačkanou veku. Přidáme polovinu rozdrcených piškotů, skořici, kypřicí prášek a třešně a nakonec vmícháme sníh z bílků. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme zbytkem nadrcených piškotů. Vlijeme těsto, uhladíme a necháme péct ve středně vyhřáté troubě 45 minut.