Smetanové lišky

Ingredience


Cibule 1 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Lišky čerstvé 400 g
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká T 650 2.5 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 2 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 1.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné a omyté lišky necháme v sítu okapat. Větší plodnice pokrájíme, drobné necháme celé. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Do misky si dáme smetanu, vejce a hladkou mouku. Směs rozmixujeme dohladka.
  2. V hrnci si rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájené lišky a podusíme je na vlastní šťávě. Lišky ochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Přilijeme vodu, ocet podle chuti a za stálého míchání necháme přejít varem. Potom přilijeme za stálého míchání smetanu s vejci a moukou. Omáčku přivedeme k varu a krátce, asi 1 minutu, povaříme, poté hrnec odstavíme z plotny. Smetanovou omáčku můžeme podle chuti trošku i přisladit.