Smetanové lišky
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Lišky čerstvé |
400 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2.5 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
2 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1.5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěné a omyté lišky necháme v sítu okapat. Větší plodnice pokrájíme, drobné necháme celé. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Do misky si dáme smetanu, vejce a hladkou mouku. Směs rozmixujeme dohladka.
- V hrnci si rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájené lišky a podusíme je na vlastní šťávě. Lišky ochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Přilijeme vodu, ocet podle chuti a za stálého míchání necháme přejít varem. Potom přilijeme za stálého míchání smetanu s vejci a moukou. Omáčku přivedeme k varu a krátce, asi 1 minutu, povaříme, poté hrnec odstavíme z plotny. Smetanovou omáčku můžeme podle chuti trošku i přisladit.