Kynuté buchtičky s vanilkovým šodó pro celiatiky

Ingredience


Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr krystal 50 g
Droždí sušené 20 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka bezlepková Mantler 250 g
Olej stolní 55 ml
Šťáva citrónová 1 kávová lžička
Sůl 2 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Cukr krystal 100 g
Cukr vanilka 20 g
Mléko polotučné 1 l
Pudinkový prášek - vanilkový 37 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Buchtičky: začneme přípravou kvásku. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr, necháme na teplém místě vzkypět. Do vzešlého kvásku přidáme špetu soli, olej, citrónovou šťávu, citrónovou kůru a přidáváme bezlepkovou mouku (za stálého prohnětávání). Těsto propracujeme do hladka. Vyválíme silnější váleček na pomoučeném vále, nožem z válečku nakrájíme špalíčky, narovnáme je těsně vedle sebe do hlubšího pekáče, vyloženého pečicím papírem. Při skládání těstových špalíčků na pekáč vedle sebe potřeme každou řadu buchtiček olejem, abychom je po upečení snadněji oddělili od sebe. Buchtičky pečeme asi 25 minut v troubě, předehřáté na 180°C. Tento sladký pokrm připravujme především dětem, podáváme ho teplý (nejčastěji jako oběd).
  2. Vanilkový krém: Cukr vymícháme se žloutky do pěny. Z celkového množství použitého mléka odměříme hrneček, v něm rozmícháme dohladka pudinkový prášek a vanilkový cukr. Mléko s pudinkem vlijeme do zbytku mléka, dále přidáme do mléka vmíchanou žloutkovou pěnu. Krém mícháme na mírném ohni do zhoustnutí, připravujeme těsně před servírováním, aby neztuhl.