Telecí pečeně na víně
Ingredience
Cibule |
0.5 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Moravské uzené maso |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička |
Nové koření celé |
2 ks |
Okurky nakládané |
2 ks |
Pepř černý celý |
4 ks |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Telecí kýta |
1 kg |
Víno bílé |
6 polévková lžíce |
Zelenina kořenová |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Uzené maso, slaninu a okurky nakrájíme na klínky.
- Maso očistíme, omyjeme, osušíme. Špičatým nožem do masa děláme malé otvory, do kterých rovnou vsunujeme klínky z nakrájených surovin.
- Zbytek slaniny na drobno rokrájíme, rozškvaříme, rozkrájenou cibuli a zeleninu na ni osmahneme. Do tohoto základu vložíme připravené maso a opečeme jej po obou stranách.
- K opečenému masu přilijeme větší část másla, okořeníme, podlijeme a necháme dusit přikryté do poloměkka. Poté odkryjeme a dopečeme do červena.
- Měkké maso ze šťávy vyndáme, šťávu zalijeme vínem, zahustíme máslem smíchaným s moukou, krátce povaříme. Hotovou šťávu přecedíme.