Knedle z bramborového těsta s povidly, tvarohem a perníkem

Ingredience


Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Brambory vařené ve slupce 500 g
Máslo čerstvé 40 g
Mouka pšeničná hrubá 160 g
Povidla švestková 230 g
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Cukr moučkový 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 120 g
Perník 150 g
Tvaroh tvrdý 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uvařené teplé brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přisypeme k nim hrubou mouku, máslo, sůl a vejce. Těsto dobře zpracujeme a dáme na pomoučený vál. Znovu ho dobře propracujeme, podle potřeby můžeme přidat trošku mouky. Těsto se nesmí lepit. Vyválíme z něj placku silnou asi 6 mm. Nakrájíme čtverce velké asi 8 x 8 cm. Do středu každého čtverečku dáme lžičku švestkových povidel. Každý čtvereček zabalíme a utvoříme z nich kulaté knedlíky.
  2. V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody s 1 lžičkou soli. Knedlíky opatrně naházíme do vroucí vody, promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je asi 8-10 minut.
  3. Uvařené knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme tvarohem, práškovým cukrem, nastrouhaným perníkem a každou porci polijeme rozpuštěným máslem (120 g).