Knedle z bramborového těsta s povidly, tvarohem a perníkem
Ingredience
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
Brambory vařené ve slupce |
500 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mouka pšeničná hrubá |
160 g |
Povidla švestková |
230 g |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Cukr moučkový |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
120 g |
Perník |
150 g |
Tvaroh tvrdý |
250 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Uvařené teplé brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přisypeme k nim hrubou mouku, máslo, sůl a vejce. Těsto dobře zpracujeme a dáme na pomoučený vál. Znovu ho dobře propracujeme, podle potřeby můžeme přidat trošku mouky. Těsto se nesmí lepit. Vyválíme z něj placku silnou asi 6 mm. Nakrájíme čtverce velké asi 8 x 8 cm. Do středu každého čtverečku dáme lžičku švestkových povidel. Každý čtvereček zabalíme a utvoříme z nich kulaté knedlíky.
- V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody s 1 lžičkou soli. Knedlíky opatrně naházíme do vroucí vody, promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je asi 8-10 minut.
- Uvařené knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme tvarohem, práškovým cukrem, nastrouhaným perníkem a každou porci polijeme rozpuštěným máslem (120 g).