Chodské ovocné knedlíky sypané mákem

Ingredience


Máslo čerstvé 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Brambory vařené ve slupce 300 g
Máslo čerstvé 0.5 polévková lžíce
Mléko polotučné 1 dl
Mouka pšeničná hrubá 120 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Švestky 1 kg
Vejce slepičí 2 ks
Cukr moučkový 4 polévková lžíce
Cukr vanilka 2 ks
Mák - semena 8 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mák jemně pomeleme a smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Nečervavé zralé švestky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.
  2. Ještě teplé uvařené brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme rozehřáté máslo, mléko, sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto v míse zpracujeme, dáme na pomoučený vál a znovu ho rukama uhněteme. Podle potřeby můžeme přidat mouku, protože se nesmí lepit. Vyválíme váleček o průměru asi 6 cm. Nakrájíme jej na dílky široké asi 2 cm. Do středu každého dílku vložíme švestku a dobře ji zabalíme.
  3. V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 1 lžičkou soli. Knedlíky opatrně vhazujeme do vroucí vody, promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je asi 6-8 minut.
  4. Uvařené knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme připraveným mákem, každou porci polijeme rozpuštěným máslem a hned podáváme.