Chodské ovocné knedlíky sypané mákem
Ingredience
Máslo čerstvé |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
Brambory vařené ve slupce |
300 g |
Máslo čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
1 dl |
Mouka pšeničná hrubá |
120 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Švestky |
1 kg |
Vejce slepičí |
2 ks |
Cukr moučkový |
4 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
2 ks |
Mák - semena |
8 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 8 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mák jemně pomeleme a smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Nečervavé zralé švestky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.
- Ještě teplé uvařené brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme rozehřáté máslo, mléko, sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto v míse zpracujeme, dáme na pomoučený vál a znovu ho rukama uhněteme. Podle potřeby můžeme přidat mouku, protože se nesmí lepit. Vyválíme váleček o průměru asi 6 cm. Nakrájíme jej na dílky široké asi 2 cm. Do středu každého dílku vložíme švestku a dobře ji zabalíme.
- V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 1 lžičkou soli. Knedlíky opatrně vhazujeme do vroucí vody, promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je asi 6-8 minut.
- Uvařené knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme připraveným mákem, každou porci polijeme rozpuštěným máslem a hned podáváme.