Marinovaná vepřová panenka na špízu s arašídovou omáčkou

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Chilli omáčka 1.5 kávová lžička
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 4 polévková lžíce
Cukr třtinový 1 polévková lžíce
Kari koření 1.5 kávová lžička
Kmín mletý 0.5 kávová lžička
Koriandr mletý 0.5 kávová lžička
Máslo arašídové 3 polévková lžíce
Olej arašídový (podzemnicový) 1 polévková lžíce
Omáčka sójová 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Vepřová panenka 500 g
Voda pitná 250 ml
Zázvor celý 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve vyrobíme marinádu. Prolisujeme 2 stroužky česneku, nameleme koriandr, kmín a pepř, nastrouháme čerstvý zázvor. Ve velké míse smícháme 2 lžíce sojové omáčky se dvěma lžícemi citrónové šťávy, přidáme hnědý třtinový cukr, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, mletý pepř, kmín a koriandr, dobře promícháme. Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, vložíme do marinády, přikryjeme a necháme nejméně 30 minut marinovat.
  2. Mezitím připravíme omáčku. Nadrobno posekáme oloupanou cibuli a prolisujeme 2 stroužky česneku. V pánvi na rozehřátém oleji jednu minutu opékáme cibuli s česnekem, přidáme koření kari, arašídové máslo, lžíci sojové omáčky a chilli omáčku, 2 lžíce citrónové šťávy a přilijeme vodu. Uvedeme do varu a odkryté vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Když omáčka zhoustne, odstavíme ji.
  3. Maso vyjmuté z marinády napícháme na bambusové špejle, vložíme na středně zahřátý gril a ze všech stran za častého potírání marinádou 8-10 minut dohněda opékáme.
  4. Špízy rozdělíme na talíře a servírujeme přelité omáčkou.