Marinovaná vepřová panenka na špízu s arašídovou omáčkou
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Chilli omáčka |
1.5 kávová lžička |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
4 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Kari koření |
1.5 kávová lžička |
Kmín mletý |
0.5 kávová lžička |
Koriandr mletý |
0.5 kávová lžička |
Máslo arašídové |
3 polévková lžíce |
Olej arašídový (podzemnicový) |
1 polévková lžíce |
Omáčka sójová |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Vepřová panenka |
500 g |
Voda pitná |
250 ml |
Zázvor celý |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve vyrobíme marinádu. Prolisujeme 2 stroužky česneku, nameleme koriandr, kmín a pepř, nastrouháme čerstvý zázvor. Ve velké míse smícháme 2 lžíce sojové omáčky se dvěma lžícemi citrónové šťávy, přidáme hnědý třtinový cukr, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, mletý pepř, kmín a koriandr, dobře promícháme. Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, vložíme do marinády, přikryjeme a necháme nejméně 30 minut marinovat.
- Mezitím připravíme omáčku. Nadrobno posekáme oloupanou cibuli a prolisujeme 2 stroužky česneku. V pánvi na rozehřátém oleji jednu minutu opékáme cibuli s česnekem, přidáme koření kari, arašídové máslo, lžíci sojové omáčky a chilli omáčku, 2 lžíce citrónové šťávy a přilijeme vodu. Uvedeme do varu a odkryté vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Když omáčka zhoustne, odstavíme ji.
- Maso vyjmuté z marinády napícháme na bambusové špejle, vložíme na středně zahřátý gril a ze všech stran za častého potírání marinádou 8-10 minut dohněda opékáme.
- Špízy rozdělíme na talíře a servírujeme přelité omáčkou.