Švestkové bramborové knedlíky s ořechy

Ingredience


Cukr kostkový 300 g
Hřebíček mletý 1 kávová lžička
Skořice mletá 2 polévková lžíce
Švestky 1 kg
Cukr krupice 110 g
Cukr skořicový 1 ks
Mandle 30 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Ořechy vlašské 50 g
Strouhanka 25 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Brambory 750 g
Krupice dětská 300 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hrubá 200 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 2.5 l
Máslo čerstvé 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zralé, nečervavé švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Místo pecky dáme do švestky malou kostku cukru. V misce rozmícháme mletou skořici s mletým hřebíčkem. Každou švestku s cukrem obalíme v připraveném koření.
  2. V pánvi rozpustíme 3 lžíce másla, přisypeme nastrouhané vlašské ořechy a mandle, strouhanku a krátce směs osmažíme dozlatova. Přimícháme cukr, skořicový cukr a pánev s ořechy odstavíme z plotny.
  3. Brambory oloupeme, omyjeme, rozkrájíme na kostky a dáme vařit s litrem vody a lžičkou soli. Vaříme je doměkka přibližně 20 minut.
  4. Scedíme je a horké brambory hned dáme na pomoučený vál. Hned k nim přisypeme krupici a pomocí válečku je rozmačkáme dohladka. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, sůl, hrubou mouku a těsto dobře propracujeme. Vál máme stále dobře pomoučený. Z těsta vyválíme plát silný 5 mm. Rádýlkem z něj nakrájíme čtverečky (přibližně 7 x 7 cm). Na každý čtvereček těsta položíme švestku. Těsto dobře zabalíme a vytvarujeme kulaté knedlíky.
  5. V hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody s 0.5 lžíce soli. Knedlíky opatrně vhazujeme do vroucí vody, promícháme a vaříme asi 5-6 minut. Uvařené vyjmeme děrovanou naběračkou. Rozdělíme je na talíře, posypeme připravenou ořechovou směsí, polijeme roztopeným máslem a hned podáváme.