Švestkové bramborové knedlíky s ořechy
Ingredience
Cukr kostkový |
300 g |
Hřebíček mletý |
1 kávová lžička |
Skořice mletá |
2 polévková lžíce |
Švestky |
1 kg |
Cukr krupice |
110 g |
Cukr skořicový |
1 ks |
Mandle |
30 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
50 g |
Strouhanka |
25 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Brambory |
750 g |
Krupice dětská |
300 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hrubá |
200 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
2.5 l |
Máslo čerstvé |
100 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Zralé, nečervavé švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Místo pecky dáme do švestky malou kostku cukru. V misce rozmícháme mletou skořici s mletým hřebíčkem. Každou švestku s cukrem obalíme v připraveném koření.
- V pánvi rozpustíme 3 lžíce másla, přisypeme nastrouhané vlašské ořechy a mandle, strouhanku a krátce směs osmažíme dozlatova. Přimícháme cukr, skořicový cukr a pánev s ořechy odstavíme z plotny.
- Brambory oloupeme, omyjeme, rozkrájíme na kostky a dáme vařit s litrem vody a lžičkou soli. Vaříme je doměkka přibližně 20 minut.
- Scedíme je a horké brambory hned dáme na pomoučený vál. Hned k nim přisypeme krupici a pomocí válečku je rozmačkáme dohladka. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, sůl, hrubou mouku a těsto dobře propracujeme. Vál máme stále dobře pomoučený. Z těsta vyválíme plát silný 5 mm. Rádýlkem z něj nakrájíme čtverečky (přibližně 7 x 7 cm). Na každý čtvereček těsta položíme švestku. Těsto dobře zabalíme a vytvarujeme kulaté knedlíky.
- V hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody s 0.5 lžíce soli. Knedlíky opatrně vhazujeme do vroucí vody, promícháme a vaříme asi 5-6 minut. Uvařené vyjmeme děrovanou naběračkou. Rozdělíme je na talíře, posypeme připravenou ořechovou směsí, polijeme roztopeným máslem a hned podáváme.