Fíkový koláč
Ingredience
Fíky čerstvé |
300 g |
Pomerančová kůra |
30 g |
Sirup cukrový |
40 ml |
Tuk |
20 g |
Tymián čerstvý |
10 g |
Citronová kůra |
20 g |
Cukr vanilka |
100 g |
Máslo čerstvé |
130 g |
Mléko polotučné |
30 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
260 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Cukr krupice |
260 g |
Grappa |
30 ml |
Mandle mleté |
280 g |
Máslo čerstvé |
260 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Krém: V míse smícháme mleté mandle s moukou, přimícháme vyšlehané máslo, cukr, rozšlehaná vejce, grappu a vymícháme hladký krém. Dáme do lednice ztuhnout.
- Těsto: Do mísy vložíme měkké máslo, žloutky, přisypeme vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, mouku, špetku soli a vypracujeme těsto. Přilijeme mléko, zapracujeme do těsta, které necháme v lednici hodinu uležet.
- Těsto vyválíme, vložíme do tukem vymaštěné formy a dáme na hodinu do mrazáku. Formu s těstem vložíme do silně vyhřáté trouby a pečeme 12 až 15 minut.
- Čerstvé fíky nahoře nařízneme do kříže a zespoda zmáčkneme, aby se rozevřely.
- Ztuhlým krémem potřeme rovnoměrně předpečené těsto, do krému vmáčkneme fíky, pokapeme sirupem, posypeme lístky tymiánu, strouhanou pomerančovou kůrou, koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 40 minut.
- Upečený koláč nacháme vychladnout, naporcujeme a podáváme.