Fíkový koláč

Ingredience


Fíky čerstvé 300 g
Pomerančová kůra 30 g
Sirup cukrový 40 ml
Tuk 20 g
Tymián čerstvý 10 g
Citronová kůra 20 g
Cukr vanilka 100 g
Máslo čerstvé 130 g
Mléko polotučné 30 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 260 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Cukr krupice 260 g
Grappa 30 ml
Mandle mleté 280 g
Máslo čerstvé 260 g
Mouka pšeničná hladká T 650 60 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Krém: V míse smícháme mleté mandle s moukou, přimícháme vyšlehané máslo, cukr, rozšlehaná vejce, grappu a vymícháme hladký krém. Dáme do lednice ztuhnout.
  2. Těsto: Do mísy vložíme měkké máslo, žloutky, přisypeme vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, mouku, špetku soli a vypracujeme těsto. Přilijeme mléko, zapracujeme do těsta, které necháme v lednici hodinu uležet.
  3. Těsto vyválíme, vložíme do tukem vymaštěné formy a dáme na hodinu do mrazáku. Formu s těstem vložíme do silně vyhřáté trouby a pečeme 12 až 15 minut.
  4. Čerstvé fíky nahoře nařízneme do kříže a zespoda zmáčkneme, aby se rozevřely.
  5. Ztuhlým krémem potřeme rovnoměrně předpečené těsto, do krému vmáčkneme fíky, pokapeme sirupem, posypeme lístky tymiánu, strouhanou pomerančovou kůrou, koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 40 minut.
  6. Upečený koláč nacháme vychladnout, naporcujeme a podáváme.