Ovocný koláč s jablky a fíky
Ingredience
Chléb konzumní |
100 g |
Citronová kůra |
50 g |
Créme fraiche |
300 g |
Cukr krupice |
100 g |
Fíky sušené |
100 g |
Jablka |
500 g |
Med včelí |
100 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Olej olivový extra panenský |
50 ml |
Polenta |
100 g |
Pomerančová kůra |
50 g |
Rozinky tmavé |
100 g |
Skořice mletá |
4 g |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
25 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Sušené fíky nakrájíme na malé kostičky, jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na větší kostičky, pomerančovou i citronovou kůru nastrouháme, chléb natrháme nadrobno. Do mísy nasypeme mouku, polentu, chléb, cukr a promícháme. Do druhé mísy nalijeme olej, mléko, med, přidáme vejce a vyšleháme. První mísu nasypeme do druhé a promícháme. Přidáme rozinky, fíky, jablka, pomerančovou i citronovou kůru, mletou skořici, špetku soli a důkladně promícháme. Formu vymažeme tukem, nalijeme do formy těsto, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 50 minut.
- Vychladlý koláč naporcujeme a podáváme s créme fraiche.