Chodská cáračka
Ingredience
Zelí kysané |
400 g |
Česnek |
5 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Kmín celý |
2 kávová lžička |
Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
2 dl |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vepřová krkovička |
500 g |
Vepřový bok |
500 g |
Voda pitná |
3 dl |
Brambory |
800 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 ks |
Mouka polohrubá |
350 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Sádlo vepřové škvařené |
2 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
2.5 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Výpečky: Vepřovou krkovici bez kosti a prorostlý vepřový bok omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Maso osolíme a pokmínujeme. Očistíme cibule s česnekem a drobně je pokrájíme. Do pekáče dáme maso, posypeme ho cibulí s česnekem, podlijeme vodou a pivem, zakryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby trouby péct. Pečeme 60-80 minut při 220°C. Maso během pečení obracíme a poléváme výpekem.
- Chlupaté knedlíky: Oloupané a omyté brambory jemně nastrouháme do mísy, slijeme z nich přebytečnou vodu, přidáme vejce, sůl a postupně přidáme prosátou hladkou a polohrubou mouku s práškem do pečiva. Těsto důkladně promícháme. Musí být polotuhé až tuhé.
- Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 l vody s 0.5 lžicí soli. Z bramborového těsta vykrajujeme lžicí knedlíky a vkládáme je do vařící vody. Vaříme je pomalu přibližně 7-9 minut podle velikosti. Občas je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Uvařené knedlíky vyplavou na povrch, po chvilce je vyjmeme děrovanou naběračkou a odložíme je do mísy. Přelijeme je rozpuštěným sádlem a promícháme.
- Když je maso téměř měkké (přibližně po hodině pečení), přidáme sádlo a asi 1-1.5 dl vody z chlupatých knedlíků. Přibližně 20 minut před dopečením masa poklici odkryjeme. Upečené maso by mělo mít červenou křupavou kůrku.
- Na talíře rozdělíme chlupaté knedlíky, teplé kysané zelí a kousky pečeného masa. Každou porci chlupatých knedlíků polijeme 1-2 lžícemi výpeku a podáváme.