Rýžový koláč pomerančový
Ingredience
Citronová kůra |
20 g |
Cukr vanilka |
100 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mléko polotučné |
30 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
260 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Cukr krystal |
60 g |
Cukr moučkový |
40 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko plnotučné |
1000 ml |
Pomerančová kůra |
90 g |
Rýže Arborio |
330 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
200 ml |
Créme fraiche |
300 g |
Tuk |
25 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do mísy vložíme měkké máslo, přisypeme moučkový vanilkový cukr a důkladně promícháme. Přidáme mouku, strouhanou citronovou kůru, žloutky a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být částečně drobivé. Přilijeme trochu mléka a zapracujeme do těsta. Vytvarujeme kouli a vložíme na 1 hodinu do mrazáku. Těsto rozválíme na středně silný plát, vložíme do vymazané formy a pečeme 12-15 minut.
- V hrnci roztavíme máslo, přisypeme rýži, strouhanou pomerančovou kůru, vanilkový cukr, promícháme a zalijeme vínem. Vaříme, dokud se víno téměř neodpaří. Přilijeme mléko a vaříme velmi zvolna asi 15 minut. Hrnec odstavíme, necháme trochu vychladnout, přimícháme rozšlehaná vejce a celou hmotu nalijeme na předpečený piškot ve formě a nakonec ještě posypeme moučkovým cukrem. Formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 20 minut.
- Upečený koláč vyjmeme, necháme vychladnout, naporcujeme a podáváme s créme fraiche.