Rýžový koláč pomerančový

Ingredience


Citronová kůra 20 g
Cukr vanilka 100 g
Máslo čerstvé 125 g
Mléko polotučné 30 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 260 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Cukr krystal 60 g
Cukr moučkový 40 g
Máslo čerstvé 60 g
Mléko plnotučné 1000 ml
Pomerančová kůra 90 g
Rýže Arborio 330 g
Vejce slepičí 2 ks
Víno bílé 200 ml
Créme fraiche 300 g
Tuk 25 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy vložíme měkké máslo, přisypeme moučkový vanilkový cukr a důkladně promícháme. Přidáme mouku, strouhanou citronovou kůru, žloutky a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být částečně drobivé. Přilijeme trochu mléka a zapracujeme do těsta. Vytvarujeme kouli a vložíme na 1 hodinu do mrazáku. Těsto rozválíme na středně silný plát, vložíme do vymazané formy a pečeme 12-15 minut.
  2. V hrnci roztavíme máslo, přisypeme rýži, strouhanou pomerančovou kůru, vanilkový cukr, promícháme a zalijeme vínem. Vaříme, dokud se víno téměř neodpaří. Přilijeme mléko a vaříme velmi zvolna asi 15 minut. Hrnec odstavíme, necháme trochu vychladnout, přimícháme rozšlehaná vejce a celou hmotu nalijeme na předpečený piškot ve formě a nakonec ještě posypeme moučkovým cukrem. Formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 20 minut.
  3. Upečený koláč vyjmeme, necháme vychladnout, naporcujeme a podáváme s créme fraiche.