Rýžový dezert s čokoládou
Ingredience
Čokoláda na vaření |
100 g |
Cukr krupice |
60 g |
Cukr vanilka |
60 g |
Kandované ovoce |
150 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mléko polotučné |
700 ml |
Pistácie |
100 g |
Rýže Arborio |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
500 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Víno bílé |
150 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme rýži a vanilkový cukr, promícháme, přilijeme víno, necháme téměř odpařit, zalijeme mlékem, zmírníme oheň a velmi zvolna za častého míchámí vaříme 18-20 minut. Hrnec odstavíme a necháme vychladnout.
- Do mísy rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků, žloutky necháme v míse a z bílků vyšleháme sníh. Ke žloutkům přisypeme cukr a dobře rozmícháme. Postupně přimícháme vyšlehanou smetanu a sníh z bílků, přidáme kandované ovoce, strouhanou čokoládu, posekané pistáciové oříšky a nakonec opatrně přimícháme vychladlou rýžovou směs. Mísu zakryjeme alobalem a vložíme na 3 hodiny do mrazáku.
- Dezert můžeme naporcovat jako zmrzlinu nebo postavit doprostřed stolu a každý strávník se obslouží sám.