Hruškový koláč po vinařsku
Ingredience
Citronová šťáva |
30 ml |
Cukr krupice |
80 g |
Hřebíček |
3 g |
Hrušky |
700 g |
Jablka |
200 g |
Listové těsto |
400 g |
Skořice mletá |
3 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 g |
Šťáva jablečná 100% |
60 ml |
Víno bílé |
3 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Jablka a dvě hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Vložíme do rendlíku, zalijeme jablečnou šťávou, přidáme skořici, citronovou šťávu, hřebíček, víno a cukr a 10 minut povaříme. Uvařené ovoce scedíme, šťávu necháme v rendlíku, vložíme do něj oloupané půlky hrušek a 5 minut povaříme. Vyjmeme ze šťávy a odložíme, vychladlou šťávu rozmixujeme s uvařenými kousky ovoce a svaříme na hustou kaši, necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme na plát, kterým vyložíme dortovou formu. Potřeme vrstvou ovocné kaše a pečeme 30 minut ve středně vyhřáté troubě. Potom poklademe půlkami hrušek a pečeme dalších 10 minut. Koláč podáváme horký s kopečkem šlehačky.