Hruškový koláč po vinařsku

Ingredience


Citronová šťáva 30 ml
Cukr krupice 80 g
Hřebíček 3 g
Hrušky 700 g
Jablka 200 g
Listové těsto 400 g
Skořice mletá 3 g
Smetana 33% (šlehačka) 150 g
Šťáva jablečná 100% 60 ml
Víno bílé 3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jablka a dvě hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Vložíme do rendlíku, zalijeme jablečnou šťávou, přidáme skořici, citronovou šťávu, hřebíček, víno a cukr a 10 minut povaříme. Uvařené ovoce scedíme, šťávu necháme v rendlíku, vložíme do něj oloupané půlky hrušek a 5 minut povaříme. Vyjmeme ze šťávy a odložíme, vychladlou šťávu rozmixujeme s uvařenými kousky ovoce a svaříme na hustou kaši, necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme na plát, kterým vyložíme dortovou formu. Potřeme vrstvou ovocné kaše a pečeme 30 minut ve středně vyhřáté troubě. Potom poklademe půlkami hrušek a pečeme dalších 10 minut. Koláč podáváme horký s kopečkem šlehačky.