Hrachovec - pečené vepřové maso s hráškem

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Hrách vařený 250 g
Kmín celý 1.5 kávová lžička
Majoránka 0.5 kávová lžička
Okurky nakládané 300 g
Rýže dušená 125 g
Sádlo škvařené 3 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vepřová žebra 600 g
Voda pitná 3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytá vepřová žebírka osolíme, posypeme kmínem a dáme na pekáč s rozehřátým sádlem. Očištěné cibule s česnekem pokrájíme na plátky a přidáme k žebírkům. Maso podlijeme vodou, pekáč zakryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 220-250 °C minimálně 60-90 minut. Během pečení maso poléváme výpekem a během pečení ho otáčíme.
  2. Uvařený loupaný hrách a dušenou rýži dáme do jedné mísy, přidáme podle chuti majoránku, sůl a promícháme. Směs přidáme do pekáče k masu, promícháme s výpekem a necháme v troubě 10-15 minut zapéct.
  3. Maso rozdělíme na talíře se zapečeným hrachem s rýží, přiložíme sladkokyselé okurky a servírujeme.