Hrachovec - pečené vepřové maso s hráškem
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hrách vařený |
250 g |
Kmín celý |
1.5 kávová lžička |
Majoránka |
0.5 kávová lžička |
Okurky nakládané |
300 g |
Rýže dušená |
125 g |
Sádlo škvařené |
3 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vepřová žebra |
600 g |
Voda pitná |
3 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytá vepřová žebírka osolíme, posypeme kmínem a dáme na pekáč s rozehřátým sádlem. Očištěné cibule s česnekem pokrájíme na plátky a přidáme k žebírkům. Maso podlijeme vodou, pekáč zakryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 220-250 °C minimálně 60-90 minut. Během pečení maso poléváme výpekem a během pečení ho otáčíme.
- Uvařený loupaný hrách a dušenou rýži dáme do jedné mísy, přidáme podle chuti majoránku, sůl a promícháme. Směs přidáme do pekáče k masu, promícháme s výpekem a necháme v troubě 10-15 minut zapéct.
- Maso rozdělíme na talíře se zapečeným hrachem s rýží, přiložíme sladkokyselé okurky a servírujeme.