Uzené s hrachovcem a kroupami
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Chléb konzumní |
4 plátek |
Hrách loupaný |
160 g |
Kroupy ječné |
160 g |
Majoránka |
0.5 polévková lžíce |
Okurky nakládané |
200 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
4 polévková lžíce |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Uzené maso vařené |
300 g |
Voda pitná |
8 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytý loupaný hrách a kroupy dáme do jednoho hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, majoránku, bobkový list a vaříme je doměkka. Vaříme přibližně 1 hodinu. Uvařený hrachovec vyklopíme do mísy. Vařené uzené maso pokrájíme na menší kousky a přidáme je k hrachu. Doložíme utřený česnek, pepř, podle chuti dosolíme a promícháme. Pekáček vytřeme 2 lžícemi sádla a vysypeme strouhankou. Hrachovec s uzeným dáme do pekáčku, povrch zarovnáme, polijeme 2 lžícemi rozpuštěného sádla a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 250 °C přibližně 15-20 minut.
- K hrachovci s uzeným podáváme chleba a sladkokyselé okurky.