Štáva z bezinek s vůní vanilky

Ingredience


Bezinky 1.8 kg
Cukr krupice 700 g
Hřebíček 4 ks
Kyselina citrónová 20 g
Skořice celá 1 ks
Vanilkový lusk 1 ks
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté bezinky necháme okapat, otrháme kuličky a prolisujeme je v odšťavovači.
  2. Získanou šťávu (1 litr) dáme do smaltované nádoby. Přidáme vodu, cukr, vanilkový lusk, hřebíčky, kousek celé skořice a šťávu pomalu přivedeme k varu. Vaříme jen do doby (asi 5-7 minut), než se cukr rozvaří. Přimícháme kyselinu citronovou, necháme přejít varem asi 2-3 minuty a hrnec odstavíme z plotny.
  3. Horkou šťávu naléváme do čistých suchých lahví přes trychtýř se sítkem. Dobře je uzavřeme a uskladníme na tmavém, chladném místě.