Štáva z bezinek s vůní vanilky
Ingredience
Bezinky |
1.8 kg |
Cukr krupice |
700 g |
Hřebíček |
4 ks |
Kyselina citrónová |
20 g |
Skořice celá |
1 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 30 porcí
- Omyté bezinky necháme okapat, otrháme kuličky a prolisujeme je v odšťavovači.
- Získanou šťávu (1 litr) dáme do smaltované nádoby. Přidáme vodu, cukr, vanilkový lusk, hřebíčky, kousek celé skořice a šťávu pomalu přivedeme k varu. Vaříme jen do doby (asi 5-7 minut), než se cukr rozvaří. Přimícháme kyselinu citronovou, necháme přejít varem asi 2-3 minuty a hrnec odstavíme z plotny.
- Horkou šťávu naléváme do čistých suchých lahví přes trychtýř se sítkem. Dobře je uzavřeme a uskladníme na tmavém, chladném místě.