Zimní koláč
Ingredience
Máslo čerstvé |
30 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr krupice |
200 g |
Droždí |
25 g |
Griotka |
10 ml |
Hrozinky |
200 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mléko polotučné |
1 dl |
Mouka polohrubá |
400 g |
Skořice mletá |
5 g |
Sůl |
3 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 14 porcí
- Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme sůl, skořici, třešňovici a vejce. Postupně vmícháváme mouku a mléko s rozmíchaným droždím a vypracováváme těsto. Nakonec vmícháme hrozinky a důkladně hněteme těsto několik minut.
- Dortovou formu vymažeme 2 lžícemi másla, těsto do ní namačkáme, zakryjeme utěrkou a necháme v teple 1 hodinu kynout. Vykynulé potřeme ušlehaným vejcem a pečeme při 180 stupních 45 minut. Vychladlý koláč zabalíme do alobalu a necháme v chladu ( v zimě venku, proto zimní koláč) 2 dny uležet.