Zimní koláč

Ingredience


Máslo čerstvé 30 g
Vejce slepičí 1 ks
Cukr krupice 200 g
Droždí 25 g
Griotka 10 ml
Hrozinky 200 g
Máslo čerstvé 200 g
Mléko polotučné 1 dl
Mouka polohrubá 400 g
Skořice mletá 5 g
Sůl 3 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme sůl, skořici, třešňovici a vejce. Postupně vmícháváme mouku a mléko s rozmíchaným droždím a vypracováváme těsto. Nakonec vmícháme hrozinky a důkladně hněteme těsto několik minut.
  2. Dortovou formu vymažeme 2 lžícemi másla, těsto do ní namačkáme, zakryjeme utěrkou a necháme v teple 1 hodinu kynout. Vykynulé potřeme ušlehaným vejcem a pečeme při 180 stupních 45 minut. Vychladlý koláč zabalíme do alobalu a necháme v chladu ( v zimě venku, proto zimní koláč) 2 dny uležet.