Studená rajská polévka s cuketou

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Cuketa 2 ks
Máta 4 polévková lžíce
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Rajčata loupaná (konzervovaná) 440 g
Rajčatová šťáva 200 ml
Voda pitná 200 ml
Vývar zeleninový 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme rajčatové ledové kostky. Smícháme džus z rajčat s vodou, do každého oddílu osmidílné formy na led vložíme mátový lístek, zalijeme vše rajčatovou směsí a vložíme do mrazničky.
  2. Prolisujeme stroužek česneku, nasekáme zbytek máty, dále oloupeme a na kostičky nakrájíme velkou cibuli, umeleme pepř a středně velké cukety nahrubo nastrouháme.
  3. Ve velkém rendlíku na rozehřátém oleji restujeme cibuli s česnekem, až cibule změkne. Pak přilijeme vývar, přidáme nasekanou mátu, 5 minut povaříme, odstavíme a necháme vychladnout.
  4. Do mixeru vložíme konzervovaná loupaná rajčata i se šťávou, přilijeme vychladlý vývar a vše spolu dohladka rozmixujeme. Směs přelijeme do mísy, přimícháme nastrouhanou cuketu, podle chuti opepříme a přikryté dáme do lednice dobře vychladit.
  5. Do jídelních misek rozdělíme ledové rajčatové kostky, zalijeme je vychlazenou polévkou a servírujeme.