Studená rajská polévka s cuketou
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cuketa |
2 ks |
Máta |
4 polévková lžíce |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
440 g |
Rajčatová šťáva |
200 ml |
Voda pitná |
200 ml |
Vývar zeleninový |
1 l |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve připravíme rajčatové ledové kostky. Smícháme džus z rajčat s vodou, do každého oddílu osmidílné formy na led vložíme mátový lístek, zalijeme vše rajčatovou směsí a vložíme do mrazničky.
- Prolisujeme stroužek česneku, nasekáme zbytek máty, dále oloupeme a na kostičky nakrájíme velkou cibuli, umeleme pepř a středně velké cukety nahrubo nastrouháme.
- Ve velkém rendlíku na rozehřátém oleji restujeme cibuli s česnekem, až cibule změkne. Pak přilijeme vývar, přidáme nasekanou mátu, 5 minut povaříme, odstavíme a necháme vychladnout.
- Do mixeru vložíme konzervovaná loupaná rajčata i se šťávou, přilijeme vychladlý vývar a vše spolu dohladka rozmixujeme. Směs přelijeme do mísy, přimícháme nastrouhanou cuketu, podle chuti opepříme a přikryté dáme do lednice dobře vychladit.
- Do jídelních misek rozdělíme ledové rajčatové kostky, zalijeme je vychlazenou polévkou a servírujeme.