Sterilované červené zelí

Ingredience


Cibule 1 ks
Cukr krupice 200 g
Hořčičné semínko 1 kávová lžička
Jablka 1 ks
Kmín celý 1 kávová lžička
Ocet kvasný lihový 5 dl
Sůl 70 g
Voda pitná 2 l
Zelí hlávkové červené 2 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zelné hlávky očistíme, pokrájíme na tenké nudličky a krátce vložíme do osolené vroucí vody. Scedíme, necháme vychladnout a vymačkáme. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, na plátky pokrájené jablko bez jádřinců, kmín, hořčičné semínko a důkladně promícháme.
  2. Vodu s cukrem, octem a solí necháme projít varem, horkým nálevem zalijeme zelí, promísíme a rozdělíme do sklenic.
  3. Zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 90 °C sterilujeme po dobu 40 minut. Vychladlé uložíme na temném a studeném místě.