Sterilované červené zelí
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
200 g |
Hořčičné semínko |
1 kávová lžička |
Jablka |
1 ks |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Ocet kvasný lihový |
5 dl |
Sůl |
70 g |
Voda pitná |
2 l |
Zelí hlávkové červené |
2 kg |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Zelné hlávky očistíme, pokrájíme na tenké nudličky a krátce vložíme do osolené vroucí vody. Scedíme, necháme vychladnout a vymačkáme. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, na plátky pokrájené jablko bez jádřinců, kmín, hořčičné semínko a důkladně promícháme.
- Vodu s cukrem, octem a solí necháme projít varem, horkým nálevem zalijeme zelí, promísíme a rozdělíme do sklenic.
- Zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 90 °C sterilujeme po dobu 40 minut. Vychladlé uložíme na temném a studeném místě.