Krkonošská skopová plec s rýží
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Kmín drcený |
1 špetka |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
2 hrst |
Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
2 dl |
Rýže loupaná |
250 g |
Skopová plec |
800 g |
Sůl |
1 špetka |
Vegeta |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkve oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Petrželku omyjeme a okapanou najemno nasekáme.
- Skopovou plec omyjeme studenou vodou, osušíme a rozkrájíme na kousky.
- V hrnci rozehřejeme olej, osmažíme na něm nakrájenou cibuli, posypeme mletou paprikou, přidáme maso a za stálého míchání ho ze všech stran opečeme. Pak do hrnce přisypeme nakrájenou mrkev, přilijeme pivo s trochou vody, okmínujeme, opepříme, osolíme a pod pokličkou dusíme, až je maso poloměkké. Během dušení maso občas promícháme a podle potřeby přilijeme vodu.
- K změklému masu přisypeme propláchnutou rýži, dolijeme vodu, vmícháme vegetu a rýži i maso necháme dusit pod pokličkou doměkka. Pak pokličku sejmeme a přebytečnou vodu necháme vyvařit. K směsi nakonec vmícháme najemno nasekanou petrželku a podáváme.