Hovězí hamburger se zeleninou

Ingredience


Červená řepa 1 ks
Chilli omáčka 1 polévková lžíce
Cibule 1 ks
Hovězí maso přední 750 g
Mrkev kořen 1 ks
Okurka salátová 0.5 ks
Oregano sušené 0.5 kávová lžička
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Rajčata 2 ks
Rajčatová šťáva 1 polévková lžíce
Salát hlávkový 0.5 ks
Tymián sušený 0.5 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Worcester (worcesterská omáčka) 1 polévková lžíce
Žemle tmavá 6 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Velkou bulvu červené řepy očistíme, omyjeme a v jednom litru vody povaříme asi 45 minut. Když slupka začne praskat, vyjmeme ji z vody a vychladlou oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 8 mm. Přední hovězí maso zbavené tuku umeleme, oloupanou velkou cibuli nakrájíme na malé kostičky, najemno nastrouháme střední oloupanou mrkev a z opraného salátu oddělíme 6 listů. Dále z oloupané půlky velké okurky odkrojíme 6 plátků asi 8 mm silných, rajčata nakrájíme na plátky a nameleme pepř.
  2. Ve větší míse důkladně promícháme mleté hovězí maso s cibulí, mrkví, šťávou z rajčat, worcesterskou a chilli omáčkou, pepřem, sušeným oreganem a tymiánem. Ze směsi vytvoříme 6 nízkých karbenátků, které v teflonové pánvi po obou stranách opečeme 5-6 minut.
  3. Rozpečeme celozrnné žemle a podélně je rozkrojíme. Na spodní část položíme salátový list, potom karbenátek, plátek červené řepy, okurku a rajče.
  4. Navrch přiklopíme horní část žemle a servírujeme.