Hovězí hamburger se zeleninou
Ingredience
Červená řepa |
1 ks |
Chilli omáčka |
1 polévková lžíce |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso přední |
750 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Okurka salátová |
0.5 ks |
Oregano sušené |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata |
2 ks |
Rajčatová šťáva |
1 polévková lžíce |
Salát hlávkový |
0.5 ks |
Tymián sušený |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Worcester (worcesterská omáčka) |
1 polévková lžíce |
Žemle tmavá |
6 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Velkou bulvu červené řepy očistíme, omyjeme a v jednom litru vody povaříme asi 45 minut. Když slupka začne praskat, vyjmeme ji z vody a vychladlou oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 8 mm. Přední hovězí maso zbavené tuku umeleme, oloupanou velkou cibuli nakrájíme na malé kostičky, najemno nastrouháme střední oloupanou mrkev a z opraného salátu oddělíme 6 listů. Dále z oloupané půlky velké okurky odkrojíme 6 plátků asi 8 mm silných, rajčata nakrájíme na plátky a nameleme pepř.
- Ve větší míse důkladně promícháme mleté hovězí maso s cibulí, mrkví, šťávou z rajčat, worcesterskou a chilli omáčkou, pepřem, sušeným oreganem a tymiánem. Ze směsi vytvoříme 6 nízkých karbenátků, které v teflonové pánvi po obou stranách opečeme 5-6 minut.
- Rozpečeme celozrnné žemle a podélně je rozkrojíme. Na spodní část položíme salátový list, potom karbenátek, plátek červené řepy, okurku a rajče.
- Navrch přiklopíme horní část žemle a servírujeme.