Fusilli se slávkami

Ingredience


Máslo čerstvé 25 g
Pažitka 2 polévková lžíce
Šunka dušená 200 g
Mušle slávky 1.8 kg
Šalotka 1 ks
Víno bílé 140 ml
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Pórek 400 g
Smetana 33% (šlehačka) 80 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Olej olivový 20 ml
Sůl 1 kávová lžička
Těstoviny Fusilli 500 g
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozpůlené pórky opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na proužky. Šunku nakrájíme na nudličky, šalotku nakrájíme nadrobno.
  2. Do hrnce vlijeme víno, přidáme šalotku, slávky a pod poklicí prudce vaříme zhruba 5 minut. Poté necháme vychladnout a otevřené slávky vyloupeme. Vývar přecedíme přes husté sítko a odložíme.
  3. V kastrolu smícháme smetanu se solí, pepřem, vmícháme pórek a pod poklicí na mírném plameni za občasného míchání dusíme zhruba 10 minut.
  4. V mezičase ve vroucí osolené vodě s olejem uvaříme těstoviny na skus. Uvařené slijeme a necháme okapat.
  5. Ke svařené smetaně přidáme vyloupané slávky, přilijeme asi 120 ml vývaru, který jsme přecedili a povaříme 4 minuty.
  6. V rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme okapané těstoviny, šunku a za stálého míchání zahřejeme. K horkým těstovinám přidáme slávky ve smetaně, posypeme pažitkou a podáváme.