Fusilli se slávkami
Ingredience
Máslo čerstvé |
25 g |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Šunka dušená |
200 g |
Mušle slávky |
1.8 kg |
Šalotka |
1 ks |
Víno bílé |
140 ml |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Pórek |
400 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
80 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Olej olivový |
20 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Těstoviny Fusilli |
500 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rozpůlené pórky opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na proužky. Šunku nakrájíme na nudličky, šalotku nakrájíme nadrobno.
- Do hrnce vlijeme víno, přidáme šalotku, slávky a pod poklicí prudce vaříme zhruba 5 minut. Poté necháme vychladnout a otevřené slávky vyloupeme. Vývar přecedíme přes husté sítko a odložíme.
- V kastrolu smícháme smetanu se solí, pepřem, vmícháme pórek a pod poklicí na mírném plameni za občasného míchání dusíme zhruba 10 minut.
- V mezičase ve vroucí osolené vodě s olejem uvaříme těstoviny na skus. Uvařené slijeme a necháme okapat.
- Ke svařené smetaně přidáme vyloupané slávky, přilijeme asi 120 ml vývaru, který jsme přecedili a povaříme 4 minuty.
- V rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme okapané těstoviny, šunku a za stálého míchání zahřejeme. K horkým těstovinám přidáme slávky ve smetaně, posypeme pažitkou a podáváme.