Okouník ve smetanové omáčce
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
0.5 ks |
Citronová šťáva |
3 polévková lžíce |
Okouník mořský |
450 g |
Pepř černý celý |
4 ks |
Voda pitná |
300 ml |
Zakysaná smetana |
80 ml |
Olej olivový |
20 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Těstoviny Fettuccine |
300 g |
Voda pitná |
1.5 l |
Česnek |
2 stroužek |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mléko plnotučné |
300 ml |
Mouka pšeničná hladká |
25 g |
Paprika červená |
60 g |
Paprika mletá sladká |
2 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
6 ml |
Šalotka |
1 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Žampiony čerstvé |
60 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli nakrájíme na plátky, šalotku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, očištěné žampiony nakrájíme na plátky, z papriky vykrojíme semena, opláchneme a nakrájíme ji na proužky. Petrželovou nať a tymián nasekáme najemno.
- Filety z okouníka nakrájíme na kousky a vložíme do pekáče. Rybu zakapeme citronovou šťávou, přidáme cibuli, bobkový list, celý pepř a přelijeme vodou, aby byla ryba ponořená (množství vody závisí od velikosti pekáče). Pekáč přiklopíme poklicí, vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180°C pečeme zhruba 10 minut.
- V mezičase na másle zpěníme houby se šalotkou, paprikou a česnekem. Přilijeme vodu a za častého míchání dusíme zhruba 5 minut. Poté do omáčky zašleháme mouku a mléko a vaříme za stálého míchání, až omáčka zhoustne.
- Rybu vyjmeme z pekáče, výpek scedíme a odložíme. Rybu držíme na teple.
- K houbám přimícháme bylinky, protlak, sůl, pepř a výpek z ryby. Omáčku zamícháme a na mírném plameni vaříme asi 4 minuty.
- Do vroucí osolené vody s olejem vložíme těstoviny a vaříme na skus. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.
- Okapané těstoviny vložíme do servírovací mísy, poklademe rybou, přelijeme omáčkou, zdobíme kysanou smetanou a podáváme.