Okouník ve smetanové omáčce

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibule 0.5 ks
Citronová šťáva 3 polévková lžíce
Okouník mořský 450 g
Pepř černý celý 4 ks
Voda pitná 300 ml
Zakysaná smetana 80 ml
Olej olivový 20 ml
Sůl 1 kávová lžička
Těstoviny Fettuccine 300 g
Voda pitná 1.5 l
Česnek 2 stroužek
Máslo čerstvé 30 g
Mléko plnotučné 300 ml
Mouka pšeničná hladká 25 g
Paprika červená 60 g
Paprika mletá sladká 2 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Protlak rajčatový 6 ml
Šalotka 1 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
Voda pitná 2 polévková lžíce
Žampiony čerstvé 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli nakrájíme na plátky, šalotku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, očištěné žampiony nakrájíme na plátky, z papriky vykrojíme semena, opláchneme a nakrájíme ji na proužky. Petrželovou nať a tymián nasekáme najemno.
  2. Filety z okouníka nakrájíme na kousky a vložíme do pekáče. Rybu zakapeme citronovou šťávou, přidáme cibuli, bobkový list, celý pepř a přelijeme vodou, aby byla ryba ponořená (množství vody závisí od velikosti pekáče). Pekáč přiklopíme poklicí, vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180°C pečeme zhruba 10 minut.
  3. V mezičase na másle zpěníme houby se šalotkou, paprikou a česnekem. Přilijeme vodu a za častého míchání dusíme zhruba 5 minut. Poté do omáčky zašleháme mouku a mléko a vaříme za stálého míchání, až omáčka zhoustne.
  4. Rybu vyjmeme z pekáče, výpek scedíme a odložíme. Rybu držíme na teple.
  5. K houbám přimícháme bylinky, protlak, sůl, pepř a výpek z ryby. Omáčku zamícháme a na mírném plameni vaříme asi 4 minuty.
  6. Do vroucí osolené vody s olejem vložíme těstoviny a vaříme na skus. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.
  7. Okapané těstoviny vložíme do servírovací mísy, poklademe rybou, přelijeme omáčkou, zdobíme kysanou smetanou a podáváme.