Borůvková marmeláda s příchutí bezinky
Ingredience
Bezinky |
2 kg |
Citronová šťáva |
3 ml |
Cukr krupice |
1.5 kg |
Cukr vanilka |
20 g |
Jablka |
3 kg |
Rum |
50 ml |
Sorban draselný |
1 špetka |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Bezinky očistíme, odstraníme nezralé, anebo poškozené plody. Potom opláchneme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme je do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Hrnec přiklopíme poklicí a bezinky povaříme 30–35 minut.
- Zralá jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a nakrájíme na menší kousky. Kousky jablek dáme do jiného hrnce, pokapeme je 3 ml citrónové šťávy. Podlijeme asi 3 dl vody a za občasného míchání jablka rozvaříme na pyré.
- Uvařené bezinky propasírujeme, šťávu smícháme spolu s jablečným pyré. Hrnec se šťávou a pyré postavíme opět na sporák, přisypeme cukr a vanilkový cukr. Suroviny za stálého míchání povaříme asi 15 minut do zahoustnutí. Před dokončením vaření do marmelády případně přidáme špetku sorbanu, proti plísni. Nakonec vmícháme rum, promícháme a stáhneme z ohně.
- Ještě horkou marmeládou naplníme dobře omyté sklenice. Zavíčkujeme je a odložíme na chladné a tmavé místo, kde je také delší dobu udržujeme.