Marmeláda z jeřabin
Ingredience
Cukr krupice |
1 kg |
Cukr vanilka |
20 g |
Griotka |
3 dl |
Jeřabiny čerstvé |
2 kg |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 15 porcí
- Jeřabiny, které přešly prvním mrazem, zbavíme stopek. Poškozené a nezralé plody odstraníme. Potom jeřabiny ponoříme do teplé vody, následovně je opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce. Do hrnce přilijeme 2 dl vody a za stálého míchání na mírném ohni pomalu dusíme, až do jejích změknutí.
- Stálým mícháním přidáváme cukr a také vanilkový cukr. Jeřabinovou směs vaříme tak dlouho, aby se vyvařila polovina tekutiny. Nakonec vlijeme třešňovici, důkladně promícháme a stáhneme ze sporáku.
- Ještě horkou řídkou marmeládu naběračkou přeléváme do sklenic. Naplněné sklenice dobře zavíčkujeme. Na několik minut je převrátíme víčky dolu a uskladníme na tmavém studeném místě.