Drobenkový koláč
Ingredience
Meruňky |
600 g |
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hrubá |
6 polévková lžíce |
Cukr krystal |
230 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 ks |
Mléko - podmáslí |
1.5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
175 g |
Mouka pšeničná hrubá |
180 g |
Olej slunečnicový |
1.5 dl |
Vejce slepičí |
2 ks |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Strouhanka |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Zralé omyté a osušené meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do mísy.
- Připravíme si drobenku, do misky dáme hrubou mouku, cukr a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstu smícháme máslo s moukou a cukrem, až se spojí na drobenku.
- Do větší mísy nasypeme 180 g hrubé mouky, 175 g hladké mouky, 230 g krystalového cukru, 1.5 dl podmáslí, 0.5 sáčku prášku do pečiva, 2 vejce a 1.5 dl oleje. Směs dobře promícháme. Plech vytřeme olejem, vysypeme strouhankou a nalijeme připravené těsto. Po celém povrchu poklademe ozdobně poloviny meruněk, koláč posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 25 minut. Vychladlý upečený koláč nakrájíme na čtverce a servírujeme.