Drobenkový koláč

Ingredience


Meruňky 600 g
Cukr krupice 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hrubá 6 polévková lžíce
Cukr krystal 230 g
Kypřicí prášek do pečiva 0.5 ks
Mléko - podmáslí 1.5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 175 g
Mouka pšeničná hrubá 180 g
Olej slunečnicový 1.5 dl
Vejce slepičí 2 ks
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Strouhanka 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zralé omyté a osušené meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do mísy.
  2. Připravíme si drobenku, do misky dáme hrubou mouku, cukr a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstu smícháme máslo s moukou a cukrem, až se spojí na drobenku.
  3. Do větší mísy nasypeme 180 g hrubé mouky, 175 g hladké mouky, 230 g krystalového cukru, 1.5 dl podmáslí, 0.5 sáčku prášku do pečiva, 2 vejce a 1.5 dl oleje. Směs dobře promícháme. Plech vytřeme olejem, vysypeme strouhankou a nalijeme připravené těsto. Po celém povrchu poklademe ozdobně poloviny meruněk, koláč posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 25 minut. Vychladlý upečený koláč nakrájíme na čtverce a servírujeme.