Zapečené lasagne s cuketou
Ingredience
Olej rostlinný |
30 ml |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sýr Čedar |
100 g |
Lasagne |
12 plátek |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
700 ml |
Cuketa |
700 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Oříšky piniové |
85 g |
Ricotta |
280 g |
Voda pitná |
200 ml |
Lilek |
400 g |
Olej olivový |
20 ml |
Omáčka sójová |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
150 ml |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěné cukety a lilek nakrájíme na plátky, sýr nastrouháme, petrželovou nať nasekáme nadrobno. Piniové oříšky 2 minuty pražíme na suché pánvi, kterou potřásáme.
- Lasagne vložíme do pekáče, přelijeme vroucí osolenou vodou s olejem a necháme alespoň 10 minut bobtnat. Poté je vyjmeme a rozložíme na utěrku tak, aby se nepřekrývaly.
- Na pánvi rozpustíme máslo, na něj vložíme cukety, přilijeme vodu a dusíme do změknutí. Poté pánev odstavíme, přimícháme piniové oříšky, strouhaný muškátový oříšek a ricottu.
- Na jiné pánvi na oleji smažíme asi 4 minuty plátky lilku. K lilku přilijeme vodu, sójovou omáčku a pod poklicí na mírném plameni dusíme, až je lilek měkký.
- Do mixeru vložíme prochladlou lilkovou směs a rozmixujeme na kaši.
- Zapékací mísu vymažeme, dno vyložíme 4 plátky lasagní a překryjeme částí směsi s cuketami. Překryjeme dalšími 4 plátky lasagní, překryjeme polovinou kaše z lilku a zbylou cuketovou směsí. Dál položíme zbývající plátky lasagní a potřeme lilkovou kaší. Posypeme strouhaným sýrem a v troubě předehřáté na 185°C zapékáme zhruba 35 minut.
- Před podáváním pokrm posypeme petrželovou natí.