Zapečené lasagne s cuketou

Ingredience


Olej rostlinný 30 ml
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sýr Čedar 100 g
Lasagne 12 plátek
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 700 ml
Cuketa 700 g
Máslo čerstvé 30 g
Muškátový oříšek 0.5 kávová lžička
Oříšky piniové 85 g
Ricotta 280 g
Voda pitná 200 ml
Lilek 400 g
Olej olivový 20 ml
Omáčka sójová 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné cukety a lilek nakrájíme na plátky, sýr nastrouháme, petrželovou nať nasekáme nadrobno. Piniové oříšky 2 minuty pražíme na suché pánvi, kterou potřásáme.
  2. Lasagne vložíme do pekáče, přelijeme vroucí osolenou vodou s olejem a necháme alespoň 10 minut bobtnat. Poté je vyjmeme a rozložíme na utěrku tak, aby se nepřekrývaly.
  3. Na pánvi rozpustíme máslo, na něj vložíme cukety, přilijeme vodu a dusíme do změknutí. Poté pánev odstavíme, přimícháme piniové oříšky, strouhaný muškátový oříšek a ricottu.
  4. Na jiné pánvi na oleji smažíme asi 4 minuty plátky lilku. K lilku přilijeme vodu, sójovou omáčku a pod poklicí na mírném plameni dusíme, až je lilek měkký.
  5. Do mixeru vložíme prochladlou lilkovou směs a rozmixujeme na kaši.
  6. Zapékací mísu vymažeme, dno vyložíme 4 plátky lasagní a překryjeme částí směsi s cuketami. Překryjeme dalšími 4 plátky lasagní, překryjeme polovinou kaše z lilku a zbylou cuketovou směsí. Dál položíme zbývající plátky lasagní a potřeme lilkovou kaší. Posypeme strouhaným sýrem a v troubě předehřáté na 185°C zapékáme zhruba 35 minut.
  7. Před podáváním pokrm posypeme petrželovou natí.